Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Pääkirjoitus

Kova linja koki ta­ka­is­kun Is­rae­lis­sa

Israelin sisäpolitiikka on siirtynyt viime vuodet huolestuttavan oikealle.

Israelin sisäpolitiikka on siirtynyt viime vuodet huolestuttavan oikealle. Neuvottelut palestiinalaisten kanssa ovat suureksi osaksi siksi ajautuneet umpikujaan, ja Israel on vain kiihdyttänyt laittomien siirtokuntien rakentamista.

Oikeistopuhurin odoteltiin jatkuvan tiistain parlamenttivaaleissa, mutta toisin kävi. Pääministeri Benjamin Netanjahun johtamat oikeistopuolueet kokivat karvaan tappion.

Netanjahun Likud-puolue pysyi suurimpana, ja hän on todennäköisin pääministeri.

Keskustavasemmiston puolueiden yllättävän hyvä menestys takaa kuitenkin, että Netanjahun on haettava niiltä tukea muodostaakseen toimintakykyisen hallituksen. Knessetin 120 paikasta puolet meni oikeisto- ja uskontopuolueille ja puolet keskustavasemmistolle.

Kuninkaantekijäksi nousi puskista tullut, entisen tv-uutisankkuri Jair Lapidin johtama Jesh Atid -puolue, joka nousi kakkospuolueeksi. Puolue kannattaa rauhanneuvottelujen aloittamista uudelleen palestiinalaisten kanssa.

Oikeistopuolueiden vaalitappio on selvä äänestäjien protesti Netanjahun haukkamaiselle politiikalle. Hän on joutunut tekemään uskontopuolueille myönnytyksiä pitääkseen hallituksensa koossa.

Hallitusyhteistyö Jesh Atidin kanssa vähentäisi Netanjahun riippuvuutta uskontopuolueista, mutta hän joutuisi tinkimään kovasta linjastaan palestiinalaisia ja Irania kohtaan.

Netanjahu on hautonut omaa iskua Iranin mahdollisen ydinasekyvyn tuhoamiseksi, mutta nyt hän voi joutua peesaamaan Yhdysvaltain Iran-politiikkaa.

Vaalitulos avaa Yhdysvalloille ovia painostaa Israelia takaisin rauhanneuvotteluihin.