Kou­lut­ta­ja: On­nel­li­suus on kii­tol­li­suut­ta ny­ky­het­kes­tä - "arki tulisi Ka­ri­bial­le­kin"

Ihmisillä on taipumus ajatella, että onnellisuus syntyy siitä, kun saa jotain, mitä on tavoitellut. Kyllähän uuden takin, auton tai talon hankkiminen tuovat useille mielihyvää.

Onnellisuus syntyy kouluttajan mukaan nykyhetkestä.
Onnellisuus syntyy kouluttajan mukaan nykyhetkestä.
Kuva: Heikki Uusitalo

Ihmisillä on taipumus ajatella, että onnellisuus syntyy siitä, kun saa jotain, mitä on tavoitellut. Kyllähän uuden takin, auton tai talon hankkiminen tuovat useille mielihyvää.

Se ei kuitenkaan ole avain onnellisempaan elämään, sanoo kouluttaja ja kirjailija Tommy Hellsten.

– Vaikka muuttaisin Karibian hiekkarannalle, vähitellen arki tulisi sinnekin. Onnellisuus ei synny siitä, että saadaan, mitä halutaan.

Hellsten sanoo, että elämme kulttuurissa, jossa koko ajan tavoitellaan jotain muuta kuin nyt on. Hänen mukaansa kuviteltujen tarpeiden täyttäminen vie ajatukset pois nykyhetkestä.

– Saamme koko ajan mainonnasta viestejä, että onni on kiinni tietyistä olosuhteista. Kun meillä ei ole niitä olosuhteita, ajattelemme, että meiltä puuttuu jotain. Ja sitten alamme paikkaamaan sitä puutetta. Syntyy tilanne, että alamme hiljalleen fokusoida ajatuksiamme siihen, mitä meillä ei ole. Vaikka pitäisi fokusoida siihen, mitä meillä on.

Hellsten puhuu katkeruuden kehästä, kun hän havainnollistaa, miten uusi, tavoiteltu, asia tuntuu hetken hyvältä, mutta muuttuu pian katkeruudeksi. Esimerkiksi hän nostaa palkankorotukset.

– Siitähän iloitaan ensin. Ajatellaan, että tästä se elämä aukeaa. Sitten asia jotenkin arkipäiväistyy, totutaan palkkaan, kulutus lisääntyy, sen jälkeen palkka muuttuu itsestäänselvyydeksi. Sitten se muuttuu oikeudeksi ja lopulta vaatimukseksi. Et enää iloitse siitä, mitä sinulla on. Olet surullinen siitä, mitä sinulla ei ole.

Hellstenin mukaan onnellinen ihminen uskaltaa olla keskeneräinen ja rakentaa arvonsa sen varaan, kuka hän on. Ei sen varaan, mitä hän tekee.

– Jos sinulla on hirveän suuri sisäinen turvattomuus, yrität koko ajan tehdä itsestäsi rakastettavaa ja rakastamisen arvoista sillä, että suoritat. Ihan hillitön työnteko on juuri tätä. Että kelpaanko, kun teen niin ja niin paljon ja saavutan sitä ja tätä... Tämä on harha, jossa ihmisarvoa luodaan suorituksilla.

Hellsten myöntää, että nykyhetkessä eläminen ja siitä iloitseminen voi olla vaikeaa, jos itselle on tapahtunut pahoja vastoinkäymisiä.

– Emme voi aina valita olosuhteitamme, mutta voimme valita, miten suhtaudumme niihin. Jos hyväksymme vaikeat olosuhteet, voimme oppia niistä jotain.

Esimerkkinä työttömyys

Kouluttaja ottaa esimerkiksi työttömyyden. Hän sanoo, että työttömäksi joutuneesta tuntuu vain pahemmalta, jos hän ei hyväksy tilannettaan.

– Jos asennoituu niin, että ottaa vastaan sen, mitä vaikea hetki tuli opettamaan, voi huomata, että vaikealla hetkellä arvot muuttuvat, elämä syvenee ja tulee lopulta viisaammaksi.

Hellsten kehottaakin lopettamaan vanhojen asioiden murehtimisen tai puuttuvien asioiden haikailun. Tilalle hän tarjoaa rohkeaa hyppyä nykyhetkeen.

– Jos en ole onnellinen tässä ja nyt, näissä olosuhteissa, en pysty olemaan onnellinen puuttuvassa kesämökissäkään, koska en olisi sielläkään läsnä.

– Onnellisuus syntyy siitä, että hyväksyy ja on kiitollinen siitä, mitä juuri nyt on.

Tänään vietetään kansainvälistä onnellisuuden päivää.