Kou­lu­jen jou­lu­juh­lien lain­mu­kai­suut­ta sel­vi­te­tään myös Oulussa – Lyseon lukion iso yli­op­pi­las­juh­la mahtuu vain tuo­mio­kirk­koon

Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluissa tarkistetaan, että Oulun koulujen joulujuhlakäytännöt ovat lainmukaisia.

Oulun Lyseon lukio järjestää ylioppilasjuhlansa Oulun tuomiokirkossa. Rehtori Mika Aallon mukaan tuomiokirkko on käytännössä ainoa paikka, jossa nykyisenkaltainen, hieman päälle tuhannen osallistujan ylioppilasjuhla mahdutaan järjestämään.
Oulun Lyseon lukio järjestää ylioppilasjuhlansa Oulun tuomiokirkossa. Rehtori Mika Aallon mukaan tuomiokirkko on käytännössä ainoa paikka, jossa nykyisenkaltainen, hieman päälle tuhannen osallistujan ylioppilasjuhla mahdutaan järjestämään.
Kuva: Pekka Peura

Oulun sivistys- ja kulttuuripalveluissa tarkistetaan, että Oulun koulujen joulujuhlakäytännöt ovat lainmukaisia. Taustalla on apulaisoikeusasiamiehen päätös, jonka mukaan koulun joulujuhlan järjestäminen uskonnollisena tilaisuutena kirkossa on vastoin lakia.

– Käsitykseni on, että omat tilat riittävät meillä varsin hyvin tämäntyylisiin juhliin, mutta vielä en osaa sanoa sataprosenttisella varmuudella, kun en ole asiaa tarkistanut. Joulukirkkoja toki järjestetään, mutta se on toinen asia, sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä toteaa.

Apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu käydään läpi tämänviikkoisessa esimieskokouksessa.

– Jos löytyy sen vastaisia käytäntöjä, pyydetään selvitykset siitä, miten niitä aiotaan muuttaa, jotta mennään päätöksen mukaisesti.

Toistaiseksi julkisuudessa olleiden tietojen perusteella esimerkiksi se on Penttilän mielestä vielä epäselvää, voiko joulujuhlan järjestää kirkossa, mikäli se ei sisällä uskonnollisen tilaisuuden tunnusmerkkejä.

Oulun Lyseon lukio järjestää ylioppilasjuhlansa Oulun tuomiokirkossa. Rehtori Mika Aalto pitää lakkiaisia kuitenkin täysin toisentyyppisenä kuin joulujuhlaa, jota ratkaisu koski: kirkko toimii ainoastaan juhlapaikkana eikä juhlassa ole uskonnollisia piirteitä.

– Taustaselvityksessä sanotaan, että kirkko on tilana vähän ongelmallinen, mutta se ei vielä tarkoita, että kirkossa järjestettävä ei-hengellinen tilaisuus olisi välttämättä ongelma.

Aallon mukaan tuomiokirkko on käytännössä ainoa paikka, jossa nykyisenkaltainen, hieman päälle tuhannen osallistujan ylioppilasjuhla mahdutaan järjestämään. Teoriassa kysymykseen voisi tulla Ouluhalli, joka sekin on menossa remonttiin. Juhlan tekninen toteutus olisi siellä Aallon mielestä joka tapauksessa hankalaa.

Oulun lukiot ovat järjestäneet lakkiaisia muun muassa Rauhanyhdistyksen tiloissa. Aalto huomauttaa, että nekään tuskin tulisivat kysymykseen, mikäli kirkollisiin toimituksiin tarkoitetut tilat rajattaisiin pois.

– Silloin todennäköisin vaihtoehto olisi, että pitäisimme juhlan, johon mahtuisi tulemaan ehkä vain yksi ihminen jokaisesta perheestä.

Juttua muokattu kello 9.24: Otsikosta poistettu maininta siitä, että ylioppilasjuhlat saisi pitää kirkossa. 

Mistä on kyse?

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies katsoi viimeviikkoisessa päätöksessään, että kouvolalainen koulu toimi lainvastaisesti järjestämällä joulujuhlansa uskonnollisena tilaisuutena kirkossa.

Juhlassa laulettiin virsiä, esitettiin jouluevankeliumi ja kuunneltiin papin pitämä puhe. Ratkaisun mukaan sitä oli pidettävä uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Viikonloppuna monet poliitikot kommentoivat ratkaisua kiivaasti.