Kotka pudotti va­koi­lu­len­no­kin Na­to-har­joi­tuk­ses­sa Nor­jas­sa – katso len­no­kin ottama video

Nato-harjoitus sai yllättävän käänteen sunnuntaina, kun kotka pudotti Norjan armeijan vakoilulennokin kesken harjoituksen.

Video: Forsvaret

Norjassa järjestetty Nato-harjoitus Cold Response sai yllättävän käänteen sunnuntaina, kun kotka pudotti Norjan armeijan vakoilulennokin kesken harjoituksen. Norjan armeija julkaisi maanantaina Youtubessa lennokin oman kameran ottaman videon kotkan iskusta.

Lennokki kuvasi alapuolella olevaa harjoitusmaastoa, kun sen alapuolelle 7–8 metrin päähän lennokin alapuolelle ilmaantui kotka. Lintu kävi lennokin kimppuun, eikä kevyestä vakoilukoneesta ollut sille vastusta.

Lennokki oli automaattiohjauksella, eivätkä sen operaattorit ehtineet saada konetta palaamaan lähtöpaikkaansa ennen kuin kotkan kynnet tekivät tehtävänsä. Lennokki putosi maahan, mistä norjalaiset sotilaat löysivät sen linnun kynsien naarmuttamana.

Helmikuussa useissa tiedotusvälineissä kerrottiin, että Hollannissa poliisi kokeilee kotkien kouluttamista nappaamaan miehittämättömiä lennokkeja ilmasta.

Independent Barents Observerin mukaan lennokki oli kotkan hyökätessä kuvaamassa harjoitukseen osallistuvia ruotsalaisia panssareita.

– Ehkä kotka olikin ruotsalaisten lähettämä, murjaisee lennokkia operoinut norjalaissotilas ”Håkon” Norjan armeijan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Cold Responseen osallistuu 430 suomalaista. Heidän osaltaan harjoitus päättyy perjantaina.
Harjoituksessa sattui maanantaina myös traagisempi onnettomuus, kun norjalaismies kuoli kolaroituaan norjalaisen panssarivaunun kanssa.

Norjan armeijan tiedote kotkan hyökkäyksestä (norjaksi).

The Independent Barents Observerin juttu (englanniksi).

The Local.no:n juttu kolarista (englanniksi).