Lukijalta
Mielipide

Kotia ei vain löydy – onko luottotietonsa menettänyt huono ihminen?

Olen hakenut nyt reilun puoli vuotta vuokra-asuntoa Oulusta. Tarjouksia ei ole satanut.

Olen hakenut nyt reilun puoli vuotta vuokra-asuntoa Oulusta. Tarjouksia ei ole satanut. On pariin kohteeseen pyydetty, ja jos en ole päässyt kyseisenä aikana, niin ei ole enää kysytty.

Kelan sosiaalipuoli hyväksyy yksinasujalta noin 500 euron vuokran tai oikeammin alle, Kelalta tämä tieto. Alle viidensadan asuntoja on kyllä keskustasta kauempana.

Mutta Kelan tarjoama vuokratakuu on nykyään paperitakuu, joka ei tunnu vuokranantajille välittäjien mukaan kelpaavan. Kun sen sitten saisin, ei välittäjät vastaa enää edes viesteihin.

Ja asuntoja vuokrataan ilman lemmikkejä allergiasyistä? Ei vuokraaja siinä altistu.

Sitten lehdistä saadaan usein lukea, kuinka vuokralainen on hajottanut vuokra-asuntonsa ja jättänyt vuokrat maksamatta. Nyt otti eräs vuokranantaja jossakin lehdessä kantaa yleisesti, kuinka vuokra-asunnot ovat likaisia, ihmiset eivät siivoa kotejaan kunnolla.

"Välittäjillä ja vuokra-asunnon omistajilla on sellainen käsitys, että luottotietonsa menettänyt on huono ihminen, eikä hänelle kannata näin ollen vuokrata."

Tässä olisi tarjolla pitkäaikainen vuokralainen, ammatiltaan siivooja, työtön kylläkin, mutta ei saa asuntoa, koska ei ole luottotiedot kunnossa. Kohtelu onkin kuin toisen luokan kansalaisella – jos sellaisia edes on.

Takuu laitetaan jopa kahden kuukauden vuokramäärää vastaavaksi ja rahana.

Välittäjillä ja vuokra-asunnon omistajilla on sellainen käsitys, että luottotietonsa menettänyt on huono ihminen, eikä hänelle kannata näin ollen vuokrata. Suunnaton pelko vuokran saamisesta ilmeisesti sen estää, vai mikä minussa on vikana? Takaajankin vuokralleni saisin. Sitäkään ei hyväksytä. Eikä kotia löydy.

Kaisaliisa

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.