Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kosken pojat pa­lau­tet­tiin isäl­leen

Amerikkalais-suomalaiset pojat Alexander ja Jacob Rogers luovutettiin isälleen John Rogersille Oulun yliopistollisessa sairaalassa tiistaiaamuna 10 aikaan, eli heti Korkeimman oikeuden (KKO) antaman päätöksen jälkeen.

Amerikkalais-suomalaiset pojat Alexander ja Jacob Rogers luovutettiin isälleen John Rogersille Oulun yliopistollisessa sairaalassa tiistaiaamuna 10 aikaan, eli heti Korkeimman oikeuden (KKO) antaman päätöksen jälkeen.

"Ei taida olla vaikea arvata, mitä mieltä olen päätöksestä. KKO oli viisas ja teki korrektin päätöksen, koska näin linjasi lapsen kaappauksen tai sen yrityksen", Rogers sanoo.

Poikien isä John Rogers vetosi yksityisyyden tarpeeseen ja pysyi vaitonaisena poikien olinpaikasta luovutuksen jälkeen sekä matkasuunnitelmista takaisin Yhdysvaltoihin.

"Siitä en kerro kenellekään, sillä en halua mitään odottamatonta asiaan puuttumista. Ei sillä, että te niin tekisitte, mutta joku saattaisi."

Kun hän pääsee poikineen Yhdysvaltoihin, hän ei aio kieltää Alexanderin ja Jacobin äitiä, Outi Koskea, tapaamasta heitä. "Totta kai pojilla pitää olla oikeus äitiinsä."Koski valittaa ihmis-oikeustuomioistuimeen


Outi Koski nimitti KKO:n päätöstä järkyttäväksi lasten murhaamiseksi. Hän päivysti Kontinkankaan vanhan sairaalan edustalla tiistaina aamupäivällä, jotta olisi päässyt edes vilaukselta näkemään poikiaan. Pojat oli kuitenkin jo luovutettu isälleen.

"Jos kolmen hovioikeuden tuomarin kanssa ollaan eri mieltä, silloin pitäisi tutkia asia. Ei olisi pitänyt tehdä kuten viime kerralla, että mitään ei tutkittu vaan tehtiin päätös todella heppoisin perustein", Koski sanoi.

Kosken mielestä KKO rikkoo lasten oikeuksia jättäessään kuuntelematta heidän mielipiteensä. Koski valittaa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

"Valitus lienee jo lähtenyt. Toivottavasti siellä otetaan lapsia suojelevat huomioon paremmin kuin täällä."

Ihmisoikeustuomioistuin ei voi muuttaa KKO:n päätöstä, mutta voi määrätä valtion maksamaan vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Yhdysvaltoihin Koskella ei ole menemistä, sillä siellä hänestä on annettu pidätysmääräys eikä oleskelulupaa ole.

Kosken asianajaja Ulla-Riitta Harju sanoo, että asia on nyt loppuun käsitelty. Ainoastaan lääkärit voisivat vielä kieltää palautuksen täytäntöönpanon, mutta se on epätodennäköistä. Harju pitää KKO:n päätöstä yllättävänä ja arvelee, että kysymys on arvovallasta aiempaan päätökseen nähden.

Päätöksen tulosta tiedon jo maanantai-iltana saanut Oulun johtava kihlakunnanvouti Markku Tuominen oli pyytänyt poliisilta virka-apua sairaalan pihalla kolmen poliisiautollisen verran.

Itse luovutus sujui kuitenkin rauhallisesti. "Kuulin poikia kuten laki vaatii. Pojat eivät vastustaneet palautusta", Tuominen kertoo.

Tämän jälkeen pojat annettiin isälleen. Voudin lisäksi paikalla oli sosiaali- ja terveysviranomaisia. "Kaikki mukana olleet ihmiset olivat toimivat erittäin ammattimaisesti", Rogers kiitteli.

Markku Tuominen on helpottunut, että palautuskiista on viimein ohi.

"Eihän sitä voi kieltää etteikö helpottaisi. Tämä on vienyt parin kuukauden ajan niin paljon työaikaa, että muut työt ovat jääneet vähemmälle."Koskinen: Lakeja
ehkä tarkennettava


Johannes Koskinen