Kor­vis­sa roikkuu eko­lo­gi­nen ja kevyt koi­vu­va­ne­ri – muo­toi­li­ja Tiina Les­ki­nen: "Koivu on jo­ten­kin niin suo­ma­lais­ta mie­len­mai­se­maa"

Muistatko vielä, kun joka toisen kotimaisesta muodista kiinnostuneen nuoren naisen korviin ilmestyivät kolmessa erimittaisessa ketjussa roikkuvat värikkäät, vesitipan muotoiset korut?

Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä. Pramea yhdistää koruissaan koivuvaneria ja nahkaa. Uhana Designin pisarakorvakorut (keskellä) tunnetaan laajalti. Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä. Pramea yhdistää koruissaan koivuvaneria ja nahkaa.
-

Muistatko vielä, kun joka toisen kotimaisesta muodista kiinnostuneen nuoren naisen korviin ilmestyivät kolmessa erimittaisessa ketjussa roikkuvat värikkäät, vesitipan muotoiset korut? Tamperelaisen Uhana Designin Pisaroissa viehätti muotoilunsa ohella uudentuntuinen korumateriaali, koivuvaneri.

Tätä nykyä kotimaisen korumuotoilun ja koivuvanerin yhdistelmä ei ole poikkeus vaan pikemminkin sääntö. Kotoisesta materiaalista koruja valmistavat esimerkiksi Yo Zen, Mine Güngör, Maanantaimalli, Made by Noosa, Lapinkettu, Jatuli, Design by Kieto, Saara Ruskola, Mamakoru, Catie Q, Pramea... Lista sen kun pitenee.

Mistä tämä buumi oikein tuli?

Pramea yhdistää koruissaan koivuvaneria ja nahkaa. Uhana Designin pisarakorvakorut (keskellä) tunnetaan laajalti. Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä.
Pramea yhdistää koruissaan koivuvaneria ja nahkaa. Uhana Designin pisarakorvakorut (keskellä) tunnetaan laajalti. Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä.

Pramean yrittäjä, muotoilija Tiina Leskinen keksii ainakin kaksi syytä. Ensinnäkin pienyrittäjyys on kasvava trendi. Korubrändien takana on usein yksi tai kaksi ihmistä. Leskinen itse pyörittää Prameaa kahdestaan siskonsa Sini Seppäsen kanssa.

– Toiseksi koivuvaneri on materiaalina ihana. Se on kevyttä, joten siitä voi tehdä näyttäviä koruja, jotka eivät silti ole painavia.

Pramean korut valmistetaan laserleikkaamalla, ja tätä tekniikkaa suosii moni muukin. Sen kustannukset ovat Leskisen mukaan kohtuulliset.

Koivuvanerin käyttö istuu ekologisuuteen, jota moni pieni koruvalmistaja korostaa. Myös Pramealle se on tärkeä arvo.

– Ennen koivuvaneria oli akryylibuumi, mutta nyt tuntuu, että muovi on kärsinyt vähän inflaatiota. Kun olemme kyselleet asiakkailta materiaalitoiveita, ei se oikein ole saanut kannatusta.

Koivu on Leskisen mukaan pidetty raaka-aine myös synnyttämiensä mielikuvien vuoksi.

– Moni tykkää ostaa puusta valmistettuja koruja ulkomailla asuville tuttaville. Koivu on jotenkin niin suomalaista mielenmaisemaa.

Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä.
Yo Zen valmistaa origamiaiheisia koruja muun muassa koivu- ja pähkinäviiluvanerista sekä akryylistä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kun vilkuilee vanerikorutarjontaa pitempään, huomaa, että tietyt muodot ja kuva-aiheet tuppaavat toistumaan. Joka toiselta valmistajalta löytyy oma versio timantista. Vesipisarat ja linnut ovat suosittuja, ja myös vanerille printatut värikkäät kukka-aiheet ovat lisääntyneet. Oikeasti omaperäiset ideat pistävät silmään ja jäävät mieleen.

Leskisen mielestä avainasia alati laajenevan tarjonnan keskellä onkin kyetä erottumaan muista.

– En usko, että pitemmällä aikavälillä voi menestyä, jos vain tekee sitä, mikä milloinkin on trendikästä. On tärkeää, että löytää oman tyylin ja oman asiakaskunnan.