Kor­jaus­kel­vo­ton elekt­ro­niik­ka va­lit­tiin vuoden tur­hak­keek­si – eri­tyis­mai­nin­nan saivat parin vuoden välein vaih­det­ta­vat äly­pu­he­li­met

Suomen luonnonsuojeluliitto pitää edistysaskeleena, että EU valmistelee säädöspakettia, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa.

Älypuhelinten lyhyttä ikää ruokkivat Suomen Luonnon mukaan puhelinteollisuuden monta kertaa vuodessa markkinoille tuomat uudet mallit sekä tehokas markkinointi. Kuvituskuva.
Älypuhelinten lyhyttä ikää ruokkivat Suomen Luonnon mukaan puhelinteollisuuden monta kertaa vuodessa markkinoille tuomat uudet mallit sekä tehokas markkinointi. Kuvituskuva.
Kuva: FELIPE TRUEBA

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden turhakkeeksi korjauskelvottoman elektroniikan.

– Tällä valinnalla haluamme kiinnittää huomioita monien elektronisten laitteiden todella lyhyeen käyttöikään. Korjauskelvottomuuden taustalla ovat sekä kuluttajien osto- ja kierrätystottumukset että valmistajien ratkaisut, jotka edistävät tuotteiden lyhytikäisyyttä, sanoo Suomen Luonnon päätoimittaja Heikki Vasamies tiedotteessa.

Erityismaininnan valinnassa saavat 2–3 vuoden välein vaihdettavat älypuhelimet, joita ei valmisteta kestämään. Älypuhelinten lyhyttä ikää ruokkivat Suomen Luonnon mukaan puhelinteollisuuden monta kertaa vuodessa markkinoille tuomat uudet mallit sekä tehokas markkinointi, joka saa kuluttajan tuntemaan laitteensa vanhentuneeksi, vaikka siinä ei olisi vikaa.

Vuoden turhake -tittelin valintaperusteissa painotettiin sitä, että laitteen korjaaminen on usein tehty hankalaksi ja tuotteen hintaan nähden kalliiksi.

– Ohuiden ja kevyiden kännyköiden ja läppärien kierrätettävyys, korjattavuus ja uudelleenkäyttö saattavat hankaloitua, kun komponentit on pakattu tiiviisti toisiinsa, Eettisen kaupan puolesta -yhdistyksen tutkija Anna Härri toteaa.

Suomen Luonto -lehteä julkaiseva Suomen luonnonsuojeluliitto pitää edistysaskeleena, että Euroopan unioni valmistelee säädöspakettia, jonka mukaan vuoteen 2021 mennessä kaikkien myynnissä olevien sähkölaitteiden pitäisi olla korjattavissa, ja niihin pitäisi löytyä varaosia. Vastaavat määräykset koskevat jo nyt muun muassa valaisimia ja tiskikoneita.

Suomen Luonto on valinnut vuoden turhakkeen vuodesta 2000 lähtien. Aiempina vuosina vuoden turhakkeeksi on valittu muun muassa pikamuoti (2018), fleecekangas (2017), muovikassi (2016), ilotulite (2009), katumaasturi (2005) ja ulkomainen pullovesi (2002).