Ko­ri­pal­lo­sy­dän sykkii jälleen

Maaliskuun 14. päivä keväällä 2005. Helsingin urheilutalolla vallitsee apaattinen tunnelma. Tervakaupungin lippulaivan HiTechin sarjakausi on juuri päättynyt vierastappioon HNMKY:lle, ja samalla joukkueen putoaminen sarjaporrasta alemmaksi on varmistunut.

ONMKY:n Samuli Vanttaja on vakiokalustoa 1991-syntyneiden maajoukkueessa.
ONMKY:n Samuli Vanttaja on vakiokalustoa 1991-syntyneiden maajoukkueessa.
Kuva: Peura Pekka

Koripallo

Maaliskuun 14. päivä keväällä 2005. Helsingin urheilutalolla vallitsee apaattinen tunnelma. Tervakaupungin lippulaivan HiTechin sarjakausi on juuri päättynyt vierastappioon HNMKY:lle, ja samalla joukkueen putoaminen sarjaporrasta alemmaksi on varmistunut.

Seuraavana syksynä HiTechin suunnalta kantautuu huhupuheissa jo pitkään pyörinyt tieto. Seuran toiminta on tullut päätepisteeseen. Vuosi valtakunnallisessa ykkösdivisioonassa riitti - taustahenkilöiden voimavarat ja rahat ovat palaneet loppuun.

Reilut puolitoista myöhemmin, lokakuun alkupäivinä 2006. Oululainen koripallo voi jo paremmin. Perinteikkäässä ONMKY:ssä on ymmärretty kaivaa työhanskat käsiin, ja tulevaisuus näyttää valoisalta.

"Junioritoiminta voi Oulun alueella nyt paremmin kuin moneen vuoteen. Harrastajamäärät ovat kasvaneet roimasti aikaisempaan nähden", ONMKY:n valmennuspäällikkö Ilkka Immonen toteaa tyytyväisenä.

Ynnissä tapahtunut ajattelutavan muutos - lisääntynyt kiinnostus junioritoimintaan - näkyy ihan juuritasolta lähtien. Seura pyörittää nyt toista vuottaan ympäri Oulun kouluja ala-asteikäisille suunnattuja koripallokerhoja.

"Se touhu on luonnollisesti paljon enemmän hauskanpitoa kuin oikeaa koripalloa. Mutta totta kai toivomme, että ainakin osa lapsista innostuisi lajista niin paljon, että liittyisivät myöhemmin mukaan varsinaiseen seuratoimintaamme", Immonen alleviivaa.Nuorissa on tähtiainesta


ONMKY:n junioritoiminnan virkoamisesta näkyy merkkejä jo tänä syksynä. Sekä seuran A- että B-pojat ovat vahvasti tyrkyllä omiin valtakunnallisiin SM-sarjoihinsa. Lisäksi myös Ynnin B-tytöt kuuluvat oman sarjansa, valtakunnallisen ykkösdivisioonan, kärkijoukkueisiin.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Oulun korkeudella on viimeksi pelattu koripallon nuorten SM-sarjaa kolme vuotta sitten kaudella 2003-04.

"Siellä on sellaisia pelaajia, joiden varaan on hyvä rakentaa. Esimerkiksi B-pojissa pelaavat Samuli Vanttaja ja Jukka Ohtonen ovat molemmat vakiokalustoa 1991-syntyneiden maajoukkueessa", Immonen heittää.

Kaksimetrinen Samuli Vanttaja on melkein kuin kopio yliopistosarjaa Yhdysvalloissa pelaavasta Jari-isoveljestään. Nuorukainen pystyy pelaamaan paikalla kuin paikallakin. Ynnissä Vanttaja hoitelee ainakin toistaiseksi takamiehen tonttia, vaikka omimmillaan hän onkin laiturina.

"Samuli on uskomattoman monipuolinen ja lahjakas jätkä. Aivan selkeästi valtakunnan paras ysiykkönen", Immonen vakuuttaa, eikä aivan syyttä. Vanttaja oli ainoana vuotta nuorempana pelaajana mukana Suomen maajoukkueessa viime kesänä Ruotsissa pelatussa poikien PM-turnauksessa.Maltillinen rakennusprojekti


Koska nuorissa näyttää olevan kovasti potentiaalia, herää väistämättä tuttu kysymys: miten lahjakkaat juniorit saadaan pysymään kaupungissa, jossa aikuisten tasolla pelaa joukkueita ainoastaan kakkosdivisioonan tasolla?

Valmennuspäällikkö Ilkka Immoselta tulee vastaus silmänräpäyksessä.

"Kaksi asian toteutuminen on ensisijaisen tärkeää. Toinen niistä on jo saavutettu, sillä kaupunkiin saatiin tänä syksynä korislukio Oulun suomalaisen yhteiskoulun yhteyteen. Eli pojilla on mahdollisuus ohjattuun aamuharjoitteluun kolme kertaa viikossa."

"Lisäksi meidän pitää saada parin vuoden sisällä joukkue valtakunnalliseen (ykkösdivisioona) sarjaan."

Vaikka Immosen puheissa korostuvat kerta toisensa jälkeen lauseet "maltillinen eteneminen" ja "pohjien ja taustojen rauhassa rakentaminen", ONMKY:llä on jo ensi keväänä kaikki eväät nousta ykkösdivisioonaan.

"Onhan se totta, että tuolla porukalla pitäisi voittaa selvästi kakkosen pohjoislohko. Karsintapelit etelän joukkueita vastaan ovat sitten toinen juttu. Vielä on liian aikaista sanoa, että kuinka kovia satsauksia eri joukkueet tekevät", Immonen toteaa.

ONMKY:n edustusjoukkueessa pelaa tällä kaudella kymmenkunta pelaajaa, jolla on kokemusta takataskussaan myös ykkösdivisioonan tasolta. Heistä tutuimmat lienevät Santtu Keinonen, Patrik Broström ja Kari Turpeinen.