Kon­kurs­siin kaa­tu­neen Thomas Cookin kii­na­lai­nen pää­ra­hoit­ta­ja pa­hoit­te­lee – Bre­xit-epä­var­muus sai britit lyk­kää­mään mat­ka­va­rauk­siaan

Brexitin aiheuttama epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaanMatkanjärjestäjä Thomas Cookin kiinalainen pääomistaja Fosun Group pahoittelee...

Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen.
Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen.
Kuva: ARMANDO BABANI

Brexitin aiheuttama epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan.

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin kiinalainen pääomistaja Fosun Group pahoittelee perinteikkään yhtiön konkurssia. Fosun sanoo lausunnossaan olevansa pettynyt, että viime hetken neuvottelut yhtiön pelastamiseksi epäonnistuivat.

–  Suurin sympatiamme kaikille, joihin tämä lopputulos vaikuttaa, yhtiö sanoi lausunnossaan.

Thomas Cook ilmoitti elokuussa, että Fosunin oli määrä pääomittaa vaikeuksiin ajautunutta yhtiötä 450 miljoonalla punnalla (510 miljoonalla eurolla). Fosun olisi sen jälkeen omistanut yhtiön lentoyhtiöstä 75 prosenttia ja matkanjärjestäjästä neljänneksen. Yhtiö haki velkojiltaan ja pankeilta vielä 450 miljoonaa puntaa lisää.

Thomas Cook kertoi vaikeuksistaan viimeksi toukokuussa ja teki tuolloin suuren alaskirjauksen. Yhtiö kertoi tuolloin, että epävarmuus Britannian EU-eron ympärillä oli saanut brittiläiset kuluttajat lykkäämään kesälomamatkojensa varaamista.

Konkurssiin ajautuneella yhtiöllä on pitkä historia. Liikemies Thomas Cook perusti yhtiönsä vuonna 1841 ja loi pohjan modernille matkailualalle järjestämällä ryhmäjunamatkoja. Valmismatkat Eurooppaan tulivat tarjolle toisen maailmansodan jälkeen.

Saksalainen tytäryhtiö haluaa jatkaa

Thomas Cookin saksalainen lentoyhtiö Condor ilmoitti aikovansa jatkaa toimintaansa emoyhtiön konkurssista huolimatta. Condor ilmoitti hakeneensa valtion takaamaa lainaa rahoituksensa turvaamiseksi. Vuonna 1955 perustettu Condor on kuulunut Thomas Cook -konserniin vuodesta 1997. Yhtiön toiminta on ollut viime vuosina kannattavaa. Condor kuljettaa vuosittain noin kahdeksan miljoonaa matkustajaa.

Koko ala murroksessa

Myös Thomas Cookin suuri kilpailija, saksalainen matkanjärjestäjä Tui Group on ollut vaikeuksissa ja antanut tänä vuonna kaksi tulosvaroitusta. Boeingin 737 Max -koneiden lentokielto on aiheuttanut Tuille satojen miljoonien tappiot.

Perinteiset matkanjärjestäjät kärsivät alan murroksesta, kun entistä useampi matkailija etsii halpoja lentoja ja majoitusta mieluummin netistä kuin valmismatkojen myyjiltä.