Pääkirjoitus: Talous kasvaa, työl­li­syys kohenee – mutta uhkia on ker­ty­mäs­sä me­nes­tyk­sen tielle

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Kon­ka­ri­po­lii­tik­ko Sirk­ka-Lii­sa Ant­ti­la: ”Nais­ten on miehiä vai­keam­paa saada vaa­li­ra­hoi­tus­ta”

Ennen vaaleja naisjärjestöjen tavoitteena oli saada eduskuntaan sata naista. Toisin kuitenkin kävi.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toivoo eduskuntaan enemmän naisia.
Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toivoo eduskuntaan enemmän naisia.
Kuva: Risto Aalto

Ennen vaaleja naisjärjestöjen tavoitteena oli saada eduskuntaan sata naista. Toisin kuitenkin kävi: naisia valittiin 83 – kaksi vähemmän kuin viime vaaleissa, jolloin eduskuntaan saatiin ennätysmäärä naisia.

Nykyisen eduskunnan pitkäaikaisin naispoliitikko Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) pitää erittäin surullisena kehityssuunnassa tapahtunutta u-käännöstä, vaikka näissä vaaleissa nuorten naisten menestys näkyi selvästi, ja heitä on kuluneen viikon aikana huomioitu näkyvästi mediassa.

– Heitä on edelleen lukumääräisesti vähän. Asenneilmapiiri on kunnossa, mutta naisten ehdokasasettelussa pitää olla tarjolla riittävästi nuoria naisia. Nyt äijämeininki oli se, joka tuotti tulosta, Anttila toteaa.

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana toimivan Anttilan mielestä naisjärjestöjen ja naisvaltaisten alojen pitää entistä enemmän tiivistää yhteistyötä, jotta joskus voitaisiin saavuttaa se tilanne, että naisia ja miehiä on saman verran kansanedustajina.

Esimerkiksi naistenpäivänä pitämässään puheessaan Anttila vahvasti vaati sitä, että molemmat sukupuolet olisivat tasavertaisesti edustettuina politiikassa, kuten hallituksen avainpaikoilla ja puhemiehistössä.

– Eduskunnan tasa-arvopolitiikka pitää tehostaa ja tasa-arvo-ohjelmaa päivittää. Esimerkiksi viimeisten yhdentoista vuoden aikana eduskunnan puhemiehenä on ollut vain miehiä. Naisia tarvitaan päätöksenteossa. He ovat useimmiten arjen asiantuntijoita ja tietävät, mitkä ovat suuria haasteita arjessa ja pystyvät välittämään näitä viestejä päätöksentekoon, Anttila toteaa.

Kynnys vaalirahoitukseen on korkealla

Yli kolmekymmentä vuotta kansanedustajana ollut Anttila näkee, että yksi perimmäisistä ongelmakohdista naisten etenemisessä poliittisella uralla löytyy mahdollisuuksista panostaa vaalityöhön. Anttila väittää, etteivät naiset saa samalla tavoin ulkopuolista vaalirahoitusta kuin miehet.

– Kynnys on korkealla vaalirahoituksen saamiseksi, ja täytyy toimia omilla osaamisillaan. Samalla kynnys päästä läpi on siis paljon korkeampi. Jotenkin miehillä ne kanavat ovat paljon paremmat kuin naisilla. Vaikka naiset ovat tuhattaitureita, he eivät saa vaalirahoitusta yhtä helposti kuin miehet, Anttila sanoo.

Ennakkoilmoituksen mukaan Anttilan 35 000 euron vaalibudjetista 30 000 euroa on ehdokkaan ja hänen tukiryhmänsä ottamia lainoja. Hänen lisäkseen eduskunnan kokeneimmista naispoliitikoista ainakin Annika Lapintie (vas.) ja Päivi Räsänen (kd.) ovat ennakkoilmoituksen mukaan joutuneet kustantamaan yli puolet vaalirahoituksesta omasta pussistaan. Kummankin vaalibudjetti oli yli 20 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan ennen nykyistä eduskunnan kokoonpanoa Suomessa on tähän mennessä istunut kansanedustajan tuolissa 2464 edustajaa, joista noin joka viides on ollut nainen. Tämänhetkisen eduskunnan pitkäaikaisimmista poliitikoista miehiä on yhdeksän ja naisia on viisi. Täysin uusista tai eduskuntaan palanneista kansanedustajista naisia on 29 ja miehiä on 43.