Sijainti vaikuttaa ratkaisevasti siihen, löytyykö lopettaville kaivoksille uutta käyttöä, kertoo kaivosylitarkastaja Riikka Aaltonen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
– Jos kaivos sijaitsee kovin syrjässä, niin silloin maanalaisten kaivosten annetaan täyttyä vedellä ja avolouhokset maisemoidaan. Harvoin kaivoksille löytyy liiketaloudellista käyttöä, toteaa Aaltonen.
Hissiyhtiö Koneella on käytössään yksi tapa hyödyntää kaivosta. Yhtiö on testannut pilvenpiirtäjähissejään yli 15 vuoden ajan Tytyrin kaivoksessa Lohjalla. Testiympäristössä hyödynnetään yhä toiminnassa olevan kaivoksen vanhaa, käytöstä poistettua kuilua. Tuotekehitysjohtaja Samu Salmelinin mukaan 317 metriä syvä hissikuilu on ainutlaatuinen maailmassa.
– Testiympäristö mahdollistaa nopeamman tuotekehityksen. Pystymme rakentamaan aiempaa korkeampia ja nopeampia pilvenpiirtäjähissejä, kertoo Salmelin.
Kaivoksen sijainti on Salmelinin mukaan ihanteellinen Koneelle, sillä kaivos sijaitsee lähellä yhtiön tuotekehitysyksikköä.
Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan eräälle vanhan kaivoksen rikastushiekka-altaalle on perustettu golfkenttä. Joistakin avolouhoksista on tehty kasvatusaltaita, tai ne on otettu virkistysyökäyttöön.
Monen vanhan kaivoksen yhteyteen on perustettu kaivosmuseo.
Myös sukeltajat ovat kiinnostuneita vanhoista kaivoksista.
Korjattu otsikko STT:n uutiseen 15.48: Kone testaa hissejä Lohjan kaivoksessa, ei Pyhäsalmella kuten uutisessa aiemmin luki.