Kom­ment­ti: Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri ei il­mei­ses­ti tiedä pal­jon­kaan ruoasta – muuta se­li­tys­tä ”kuk­ka­kaa­li­pir­te­lö”-pu­heil­le on vaikea keksiä

"Suomessa on tavattu läpi vuosikymmenten syödä esimerkiksi puuroa, kesäkeittoa, pinaattilättyjä, munakastiketta, lanttulaatikkoa ja makaronivelliä", huomauttaa Kalevan toimittaja Heikki Uusitalo.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei vaikuta olevan kasvisruokamiehiä.
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei vaikuta olevan kasvisruokamiehiä.
Kuva: Kimmo Penttinen

Puolustusvoimissa on päätetty lisätä lihattoman ruoan määrää varusmiehille tarjottavissa aterioissa. Jatkossa tarkoitus olisi tarjota varusmiehille lihaton ruoka kahdella aterialla viikossa. Asioista kertoi tällä viikolla Yle.

Mistään suuren suuresta muutoksesta ei ole kyse, sillä varusmiehille tarjotaan joka päivä lounas ja päivällinen. Laskennallisesti siis yksi päivä on lihaton, mutta käytännössä lihattomat ateriat tarjotaan kahtena eri päivänä. Näin kukaan ei joudu vastoin tahtoaan olemaan ensimmäistäkään päivää ilman lihaa.

Onpa siellä aamiaisellakin eläinperäistä ravintoa tavannut olla tarjolla. Eikä ilman eläinproteiineja tarvitse jäädä edelleenkään edes lihattomilla aterioilla, sillä maitoa ja kananmunia on yhä mahdollista tarjota niilläkin. 

Ei uskoisi, että tällaisesta asiasta saa ministeritason jyrinän aikaan, mutta nähtävästi saa. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) ei nimittäin hyväksy, että armeijassa mennään tällaiseen ituhippien hapatukseen. Lihaa sen on oltava. 

– Pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla, ministeri ärähti Lännen Median haastattelussa.

Samaan syssyyn ministeri kertoi vaativansa asiasta selvitystä. Voihan niitä armeijan ja ministerin resursseja tietysti tuollaistenkin selvitysten laatimiseen ja läpikäymiseen käyttää. 

Kun ottaa huomioon, että ylenmääräinen lihan syöminen on terveydelle haitallista, ja että sen syömistä pitäisi muutenkin vähentää esimerkiksi ilmastosyistä, on hyvin hankala ymmärtää Niinistön jyrähdystä. 

Lähinnä tulee mieleen, että Niinistö itse ideologisesti vaatii lihaa joka ruoalle, vaikka faktat puoltaisivat kasvisruokailujen lisäämistä. 

Ehkä on kuitenkin niin, ettei Niinistö tiedä paljonkaan ruoasta. Suomessa kun on tavattu läpi vuosikymmenten syödä esimerkiksi puuroa, kesäkeittoa, pinaattilättyjä, munakastiketta, lanttulaatikkoa ja makaronivelliä. 

Uskoakseni tällaiset perisuomalaiset herkut maistuvat Niinistölle, isänmaalliselle miehelle. 

Parempi kun ei kerrota hänelle, ettei missään noista ruoista ole lihaa. Menevät vielä nekin boikottiin.

Kirjoittaja Heikki Uusitalo on sekasyöjä, joka nautti tänään lounaaksi naudanpaistia ja kotimaisia tomaatteja.

Lue myös: Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Niinistön kas­vis­ruo­ka­kom­men­tit nousivat Ruotsin television kärkiuutisten joukkoon