Kom­ment­ti: Päätä muita pidempi Mörkö oli kult­ti­pe­laa­ja, nyt hän on kan­sal­lis­san­ka­ri – eikä se ole miehen pelejä aiemmin seu­ran­neil­le min­kään­lai­nen yllätys

"Anttila on kansallisen leirinuotiomme kitaransoittaja. Se kaikkien suosikkityyppi, jolta kerta toisensa jälkeen pyydetään samaa klassikkoa, jonka vain hän osaa soittaa", kirjoittaa toimittaja Heikki Uusitalo.

Kaapo Kakko (vas.) ja Niko Ojamäki (oik.) juhlimassa kapteeni Marko Anttilan kanssa. Kirjoittaja Heikki Uusitalo.
Kaapo Kakko (vas.) ja Niko Ojamäki (oik.) juhlimassa kapteeni Marko Anttilan kanssa.
Kaapo Kakko (vas.) ja Niko Ojamäki (oik.) juhlimassa kapteeni Marko Anttilan kanssa.
Kuva: CHRISTIAN BRUNA

Marko ”Mörkö” Anttila nosti myöhään sunnuntai-iltana maailmanmestaruuspokaalin leijonakapteenina ilmaan, korkeammalle kuin kukaan aiemmin. 

Hieman aiemmin samana iltana Anttila oli ensin tasoittanut MM-finaalin Kanadaa vastaan ja myöhemmin tehnyt voittomaalin. Uroteot Venäjää ja Ruotsia vastaan olivat vain päivän ja parin päässä. 

Kirjoittaja Heikki Uusitalo.
Kirjoittaja Heikki Uusitalo.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Juhliva Mörkö on nyt kuvastoa, joka on kansakunnan mielissä ikuisesti. 

Anttila on kansallisen leirinuotiomme kitaransoittaja. Se kaikkien suosikkityyppi, jolta kerta toisensa jälkeen pyydetään samaa klassikkoa, jonka vain hän osaa soittaa – ja Markohan soittaa, illasta toiseen, joka kerta yhtä taitavasti ja etenkin tunteella.

Yli 2-metrinen Anttila on aina ollut huomiota herättävä ilmestys jäällä. Nuorempana hän oli jonkin sortin lahjakkuus, mutta ei hänestä mitään timanttia odotettu. Joillekin oli yllätys sekin, että hänestä lopulta vuosien tasaisen tahkoamisen jälkeen tuli kotimaiseen liigaan tehopelaaja ja sitä myöten maajoukkuepelaaja. 

Se, että Anttila on nyt Leijonien avainpelaaja ja kansan suosikki, ei ole kuitenkaan mikään yllätys heille, jotka Anttilan pelejä ovat viime vuosina nähneet. Isokokoinen hyökkääjä on kolmen kauden ajan ollut Jokereiden KHL-joukkueen avainpelaajia. 

Ensin Anttilan tasalaatuisesta työstä illasta ja vaihdosta toiseen sai valmentajana nauttia kaksi kautta Jukka Jalonen. Hänen jälkeensä Jokerien vetovastuun otti entinen Kärppien mestarivalmentaja Lauri Marjamäki

Valmentaja vaihtui, mutta Anttilan laatutyö jatkui, jopa parani. Periksiantamattomuus, hirvittävä työmäärä, mieletön fyysinen presenssi, vaatimattomuus ja nöyryys, monikäyttöisyys kentällä – ja yllättävän usein myös nimi maalintekijätilastoissa. Sellaisilla sanoilla Anttilan jokeriaikaa voi luonnehtia. 

Kanadan ja Suomen kohtaaminen jääkiekon MM-kisojen finaalissa päättyi Suomen kolmanteen maailmanmestaruuteen.
Video: MTV

Ei siis mikään ihme, että Mörkö-Marko on ollut jo pitkään jokerifanien suursuosikki, suoranainen kulttipelaaja. Eikä ole mikään ihme, että hän on nyt Leijonien fanien suosikki, kansallissankari.

Anttilalta kun saa aina sitä mitä pyytää, vaikka ratkaisumaaleja MM-finaalissa. 

Jos jonkun, juuri Anttilan osasi odottaa nousevan ratkaisijaksi kaikkein tiukimmilla hetkillä. Ei se mikään yllätys ollut, kun on seurannut hänen pelejään pitkään.

Tänään Anttila täyttää 34 vuotta ja on uransa huipulla. Hän on maailmanmestaruusjoukkueen kapteeni ja pudotuspelien suomalainen maalitykki.

Koivu, Lehtinen, Peltonen, Jutila, Granlund, Koivu… 

Keskeisiä nimiä edellisistä maailmanmestaruusjoukkueista. Nyt listalle lisätään myös nimi Anttila, Mörkö. 

Suomalaiset eivät unohda häntä enää koskaan. Ja se on aivan oikein Anttilalle. Hän on sankaruutensa ansainnut ja vieläpä kovalla työllä, joka aina vetoaa suomalaisiin.

Jutun kirjoittaja on toimittaja Heikki Uusitalo, joka on nähnyt suurimman osan Anttilan seurajoukkueotteluista viimeisen kolmen kauden ajalta.