Kom­ment­ti: NHL-siir­ron ta­ka­ra­ja sun­nun­tai­na, Pul­ju­jär­ven ehey­tys­pro­jek­ti on vielä pahasti kesken – tor­nio­lai­sen onneksi Ed­mon­ton-po­mo ei usko kaup­po­jen syn­ty­vän

Sunnuntaina moni kärppäkannattaja jännittää, lähteekö Jesse Puljujärvi ensi viikolla Pohjois-Amerikkaan vai pelaako torniolainen loppukauden Kärpissä.

Jesse Puljujärvellä ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa NHL-sopimusta.
Jesse Puljujärvellä ei ole tällä hetkellä voimassa olevaa NHL-sopimusta.
Kuva: Pekka Peura

Sunnuntaina oululaiskodeissa sytytetään ensimmäinen adventtikynttilä ja avataan joulukalenterin ensimmäinen luukku, mutta illalla moni kärppäkannattaja jännittää, lähteekö Jesse Puljujärvi ensi viikolla Pohjois-Amerikkaan vai pelaako torniolainen loppukauden Kärpissä.

Muistin virkistämiseksi vielä lyhyt kertaus Puljujärven tilanteesta. Kolme kautta Edmontonissa päätään seinään hakannut torniolainen ei suostu palaamaan öljykaupunkiin. Kesällä 2016 Puljujärven NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varannut Edmonton omistaa kuitenkin torniolaisen pelaajaoikeudet vielä vuosikausia ellei kauppaa oikeuksia toiselle NHL-joukkueelle.

Puljujärvi ei voi tehdä sopimusta toisen NHL-joukkueen kanssa ennen kuin Edmonton myy pelaajaoikeudet toiselle seuralle. Jos kauppa syntyy, Puljujärven pitää vielä neuvotella henkilökohtaisesta pelaajasopimuksestaan oikeudet ostaneen seuran kanssa.

Tällä hetkellä Puljujärvellä ei ole voimassa olevaa NHL-sopimusta – ei edes Edmontonin kanssa.

Vastineeksi Puljujärvestä Edmonton haluaa nuoren kehityskelpoisen pelaajan, joka voi auttaa joukkuetta jo tällä kaudella. Toistaiseksi tarjotut vaihtoehdot eivät ole Edmontonin general manager Ken Hollandia tyydyttäneet.

Puljujärven pelaaminen NHL:ssä tällä kaudella on mahdollista, jos kauppa pelaajaoikeuksista syntyy, Puljujärvi tekee uuden NHL-sopimuksen ja kaikki paperityöt on hoidettu Suomen aikaa sunnuntaina puoleenyöhön mennessä.

Alkuhuuma Liigassa ohi

Tällä hetkellä Puljujärven Pohjois-Amerikkaan karkaaminen ei ole kovin todennäköistä, mutta tilanne voi muuttua nopeasti, sillä kulisseissa voi tapahtua paljon.

Hollandin piti katsastaa Puljujärven nykyvire Karjala-turnauksessa, mutta hän joutui perumaan matkansa äitinsä menehdyttyä. Tapaamisia Puljujärven ja öljypomon välille ei ollut sovittu.

Sen sijaan Puljujärveä tarkkaili Karjala-turnauksessa Oilersin pelaajatarkkailun päällikkö Archie Henderson, joka on paikalla myös perjantai-illan HIFK–Kärpät -ottelussa.

Puljujärven maajoukkueeseen paluu ei ollut erityisen säkenöivä, eikä liigakaukaloissakaan ole sujunut maajoukkuetauon jälkeen yhtä lennokkaasti kuin alkukaudesta. Lokakuun kymmenessä pelissä yhdeksän maalia tehnyt Puljujärvi ei ole osunut marraskuussa tolppien väliin vielä kertaakaan.

Se ja vaisuksi jääneet maajoukkuepelit eivät ainakaan nostaneet NHL-seurojen ostohalukkuutta. Kaiken lisäksi Pohjois-Amerikassa on laajasti uutisoitu Puljujärven haluavan pelata koko kauden Suomessa. Myös se laskenee mielenkiintoa NHL-seurojen silmissä.

Holland ei usko kauppojen syntyyn

Holland kertoo keskustelleensa Puljujärvestä muutaman NHL-seuran kanssa viimeisen reilun viikon aikana. Samaan hengenvetoon Holland toteaa, ettei usko kauppojen syntyvän ennen sunnuntain takarajaa.

Jälkimmäinen väite lienee pelkkää peliä. Öljypomo aistii muiden mielenkiinnon, mutta yhtenä sarjan kokeneimmista kiekkopomoista Holland yrittää puristaa löysät pois aivan kuten hänen virkansa puolesta kuuluukin tehdä.

Holland tietää, että Puljujärvi pitää myydä joka tapauksessa enemmin tai myöhemmin. Hän tietää, ettei tule saamaan Puljujärvestä merkittävästi parempaa vastinetta myöhemminkään. 

Tällä hetkellä torniolainen on hyvin kautensa aloittaneelle Oilersille pelkkä häiriötekijä, joka kannattaisi poistaa mahdollisimman pikaisesti.

Puljujärvelle parasta olisi kuitenkin, jos Holland ei taipuisi kauppoihin vielä. Torniolaisen olisi tärkeää saada alle ehjä kausi. Karjala-turnaus ja sen jälkeen pelatut liigapelit ovat osoittaneet, ettei alkukauden aikana rakennettu itseluottamus ollutkaan vielä kiven kova.

Puljujärven tapauksessa pelaajan eheytysprojekti on muutamaa kuukautta pitempi prosessi. Nyt ei kannattaisi kiirehtiä.