Kom­ment­ti: Eikö Lin­nan­maan kam­puk­sen etu ollut, että kaikki löy­ty­vät saman katon alta? Mahtaa olla ky­sees­sä suuren luokan sumutus

Vaikka ei ehkä uskoisi, meikäläinenkin oli muinoin jonkin sortin yliopistoälykkö, joka opiskeli Oulun yliopistossa 1980-luvulla.

Vaikka ei ehkä uskoisi, meikäläinenkin oli muinoin jonkin sortin yliopistoälykkö, joka opiskeli Oulun yliopistossa 1980-luvulla. Ei Linnanmaan ihanissa kolosseissa vaan Åströmin vanhalla nahkatehtaalla Kasarmintiellä, jossa humanistinen tiedekunta sijaitsi silloin. Vanhuuttaan natisevassa rakennuksessa keskustan tuntumassa oli ilo opiskella, ja vähän sääliksi kävi kolholta laitokselta tuntuneella Linnanmaalla opiskelevia.

-
Kuva: Jukka Leinonen

Sittemmin lähes kaikki siirrettiin Linnanmaalle, viimeksi keskustassa viime vuosiin asti sinnitelleet arkkitehtiopiskelijat. Nyt Linnanmaalle siirtyvät myös kaikki Oulun ammattikorkeakoulun toiminnot. Tarkoitus on luoda jättimäinen korkeakoulukaupunki, josta kenenkään ei edes tarvitse käydä missään muualla. Kaikki elämässä tarvittava löytyy kampukselta.

Tuntuu nurinkuriselta, että kun tämä älykkökaupunki on saatu entistä isommaksi ja yhtenäisemmäksi, yliopisto irtautuisi sieltä lähemmäs keskustaa. Voisivatko tilat löytyä vaikka vapaaksi jäävistä ammattikorkeakoulun tiloista? Ympäri mennään, yhteen tullaan on Aku Ankan Taskukirjan numero 30:n nimi vuodelta 1976.

Jos yliopistolle ei lähdetä rakentamaan kokonaan uutta rakennusjättiä, eikä se järkevää varmasti olisikaan, mistä uudet tilat voisivat löytyä. Keskustankin läheltä löytynee kaikenlaisia tyhjiä tai tyhjiksi joskus jääviä tiloja, mutta sellaisia, joihin koko yliopisto mahtuisi kerralla, ei varmasti yhtään. Eikö Linnanmaan kampuksen korvaamaton etu nimenomaan ollut, että kaikki tieteenalat löytyvät saman katon alta?

Kyseessä mahtaa olla suuren luokan sumutus. Oulun yliopisto on tympääntynyt vuokranantajansa Suomen yliopistokiinteistöjen perimiin korkeisiin vuokriin ja haluaa pienellä uhkailulla tingata alennusta. Ehkä sillä ei ole pienintäkään aikomusta muuttaa missään vaiheessa. Muuta selitystä on vaikea löytää.

Kaiken lisäksi rahakiista näyttää aivan hölmöläisten touhulta, euron siirtämiseltä toisesta taskusta toiseen taskuun. Valtion laitos perii toiselta valtion laitokselta vuokraa, jota tämä toinen pitää liian kalliina. Onko tuollainen kovin yliopistoälykköä hommaa?