Kom­ment­ti: Aust­ra­lia, ras­vaa­mat­to­mien miesten mal­li­maa

Australian syöpätilastot puhuvat karua kieltään UV-säteilyn vaikutuksista: kaksi kolmesta australialaisesta sairastuu ihosyöpään ennen 70 vuoden ikää.

Australian syöpätilastot puhuvat karua kieltään UV-säteilyn vaikutuksista: kaksi kolmesta australialaisesta sairastuu ihosyöpään ennen 70 vuoden ikää. Kuten Suomessa, myös Australiassa miehet sairastuvat ihosyöpiin naisia useammin – ja kuolevat niihin.

Eliisa Aikkila
Eliisa Aikkila

Maassa asuessani huomasin, että asiaan on paneuduttu. Kansalaisia valistetaan ahkerasti jo kouluikäisestä lähtien ja luomitarkastuksessa voi käydä kauppareissun aikana. Miesten kohdalla ongelma tuntuukin sijaitsevan asenteissa, sillä iso osa australialaismiehistä ei käytä aurinkorasvaa.

Törmäsin eläviin esimerkkeihin työskennellessäni eteläaustralialaisella maatilalla. Siinä missä naisväki rasvasi itseään päivittäin, miehet eivät rasvaputkiloihin koskeneet. Tilan isäntä tuumasi, että voiteet ovat akkojen juttuja. Maailman johtavassa ihosyöpämaassa aurinkovoiteen käyttö nähdään uhkana omalle miehisyydelle.

Vaikka asenteet muuttuvat hitaasti, pojasta polvi tuntuu paranevan, sillä nuoremmat australialaismiehet käyttävät aurinkorasvaa isiään paremmin.

Pitäisikö aurinkomatkailun makuun päässeillä suomalaismiehillä omaksua suoraan nuoremman sukupolven asenne? Jos ja kun Suomessa luvassa on lisää lämpimiä hellekesiä, ei ihon polttamiseen vaadita edes lomareissua ulkomaille. Ihosyöpä ei ole miehen mitta.

Kirjoittaja oppi Australiassa asuessaan käyttämään suojakertoimella 50 varustettua aurinkorasvaa.

Lue myös: Okasolusyöpä iskee erityisesti miehiin – Pohjois-Pohjanmaalla tehdään diagnooseja kes­ki­mää­räis­tä enemmän