Pääkirjoitus

Komentajalle vaativa alku – jermumeiningistä päästävä eroon samalla kun on varmistettava tärkeiden suurhankkeiden toteutus

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen saa eteensä vaativan työmaan.

Puolustusvoimien uutena komentajana aloittanut kenraali Timo Kivinen on luvannut vuoropuheluun uudenlaista säätöä, jotta äskettäin kyselyssä romahtanut maanpuolustustahto ja kansalaisten luottamus asevelvollisuuteen pysyy korkealla.
Puolustusvoimien uutena komentajana aloittanut kenraali Timo Kivinen on luvannut vuoropuheluun uudenlaista säätöä, jotta äskettäin kyselyssä romahtanut maanpuolustustahto ja kansalaisten luottamus asevelvollisuuteen pysyy korkealla.
Kuva: Kimmo Brandt/compic

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen saa eteensä vaativan työmaan.

Jermumeiningin aiheuttamien mainehaittojen korjaamisen lisäksi edessä on vuosikymmeniin tärkeimpien suurhankkeiden toteutus.

Puolustusvoimien komentajana elokuun alussa aloittanut uunituore kenraali Timo Kivinen saa eteensä monin tavoin haasteellisen työmaan.

Uuden komentajan tehtävänä on korjata niin Puolustusvoimien viimeaikaisia mainehaittoja kuin viedä eteenpäin lähivuosikymmenien tärkeimpiä hankintoja.

Puolustusvoimien komentajan vaihtuminen ajankohtaistui vuodenvaihteessa, kun nyt väistynyt komentaja Jarmo Lindberg kertoi yllättäen, ettei hae jatkokautta.

Lindbergin päätös tuli pian sen jälkeen kun valtakunnansyyttäjän virasto oli pyytänyt keskusrikospoliisilta esiselvitystä komentajan menettelystä Lemmenjoen tapauksessa. Hän on tosin sanonut tehneensä lähtöpäätöksensä sitä ennen.

Lindbergin loppukautta himmensivät Ilmavoimien vapaaehtoiseen Lemmenjoen harjoitukseen liittyneet epäasiallisuudet, joista komentaja viime kädessä kantaa vastuun. Myös Ilmavoimien lentäjäkoulutuksessa esitettiin epäilyjä sukulaisten suosinnasta.

Uuden komentajan nimitys viivästyi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen erottua. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pääsi nimittämään Kivisen komentajan tehtävään vasta kesäkuussa.

Uudelta komentajalta kuultiin tuoreeltaan muutama linjanveto. Armeijassa paikoitellen elävälle jermumeiningille on luvassa loppu. Kivinen lupaa panostuksia esimieskoulutukseen ja ennakoivaan valvontaan, jotta Puolustusvoimien toimintaa varjostaneista väärinkäytösepäilyistä ja -tutkimuksista päästään eroon. Nykyaikaan sopiva puolustustahtoa lujittava koulutus on arvo, josta on syytä pitkää kiinni.

Puolustusvoimilla on käsissään myös kiusallinen tietovuotoskandaali, kun salaisia asiakirjoja päätyi Helsingin Sanomien käsiin.

Mielenkiintoinen oli Kivisen lausunto, jossa ennakoitiin aiempaa pidättyväisempää osallistumista kansainvälisiin sotaharjoituksiin. Näyttämisen halun sijaan harjoitustoiminnassa on siten tarkoitus keskittyä puolustusta ja kansainvälistä yhteensopivuutta parhaiten kehittäviin harjoituksiin, mitä se sitten tarkoittaakin.

Turvallisuuspolitiikassa Suomen toimintaympäristö vaatii jatkuvaa valppautta ja arviointia tilanteessa, jossa aggressiivisuuttaan lisännyt Venäjä näyttää sotilasvoimaansa. Uutena tekijänä on myös Venäjän ja Yhdysvaltain välisen, keskimatkan ohjukset kieltäneen sopimuksen raukeaminen.

Puolustusvoimien uskottavan toimintakyvyn kannalta merkittävin asia on Kivisen komentajakaudelle ajoittuva hävittäjähankinta. Vuoropuhelu päättäjien kanssa on tässä asiassa keskeistä. Myös Merivoimien kalustoa uusitaan Laivue 2020-hankinnalla.

Haasteita riittää, sillä maanpuolustustahdossa on koettu vuosikymmeniin suurin pudotus. Korkea maanpuolustustahto on puolustuksen kulmakivi. Kivinen lupaakin säilyttää kansalaisten luottamuksen asevelvollisuuteen. Vuorovaikutukseen on hyvä saada uudenlaista hienosäätöä, jotta suhtautuminen asevelvollisuuteen ei rapaudu.