Ko­lum­ni: Poh­jois-Ko­rean dik­taat­to­rin siskon Kim Yo-jon­gin käytös häm­men­tää ete­lä­ko­rea­lai­sia

Lännen Median avustaja Björn Ådahl kertoo kolumnissaan, että Kim Jong-unin siskolla oli etelänaapurissa ihailijoita, ainakin ennen kuin tämä päätti räjäyttää maiden yhteystoimiston.

Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan Kim Yo-jong syntyi 1987, mutta amerikkalaiset asiantuntijat uskovat hänen syntyneen vasta 1989.
Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan Kim Yo-jong syntyi 1987, mutta amerikkalaiset asiantuntijat uskovat hänen syntyneen vasta 1989.
Kuva: JORGE SILVA / POOL


-
Pohjois-Korean yksinvaltiaan Kim Jong-unin sanotaan hankkineen itselleen toisen minän. Pitämällä matalaa profiilia viime aikoina Kim on antanut pikkusiskolleen Kim Yo-jongille mahdollisuuden olla valokiilassa.

Kim Yo-jong on korvannut veljensä Pohjois-Korean johtavana sapelinkalistajana. Hyökkäävien lausuntojen lisäksi hän antoi armeijan hävittää Koreoiden välisen yhteystoimiston Kaesongissa.

Monet eteläkorealaiset ovat häkeltyneitä. Vieraillessaan ensimmäisen kerran Etelä-Koreassa talviolympialaisten yhteydessä 2018 Kim Yo-jong onnistui hurmaamaan eteläkorealaiset leppoisalla käyttäytymisellään.

Ihailijoiden joukko on kasvanut sen jälkeen. Kim Yo-jong teki vaikutuksen eteläkorealaisiin tukemalla näyttävästi veljeään tämän tavatessa presidentti Donald Trumpin Singaporessa 2018 ja Vietnamissa 2019.

Eteläkorealaiset ovat kuvailleet Kim Yo-jongia tyylikkääksi ja nokkelaksi. Häntä on myös pidetty henkilönä, jolla voi olla rauhoittava vaikutus arvaamattomaan isoveljeensä. Kim Yo-jongista tiedetään vähän. Syntymävuodestakin on vain arvioita.

Kim Yo-jong kävi joka tapauksessa koulua Sveitsissä 1990-luvulla samaan aikaan kuin Kim Jong-un. Sisarusten välille oletetaan silloin muodostuneen vahvat ystävyyssiteet, ja siskon uskotaan olevan harvoja henkilöitä, joihin Kim luottaa.