Ko­lum­ni: Nostin norsun pöy­däl­le ta­pauk­ses­sa Rauhan Taee – kun me­dia­pal­jas­tus rie­pot­te­lee, vain käsi ylös virheen mer­kik­si voi pe­las­taa

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi.

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Poliitikolle myllytys on aina kovinta, kun itseään tietynlaisena esiin tuonut osoittautuukin päinvastaiseksi, kirjoittaa Matti Posio.

Osuin samaan paneelikeskusteluun kansanedustaja Hussein al-Taeen (sd.) kanssa Rovaniemellä. Olisimme varmaan puhuneet tunnin sosiaalisen median riskeistä ja eduista nuorille sekä yleisestä rasisminvastustamisen tärkeydestä, jos en olisi puoliväkisin ottanut puheeksi al-Taeen omaa kohua.

Kolumnin kirjoitta on Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.
Kolumnin kirjoitta on Lännen Median päätoimittaja Matti Posio.

Toimittajan on paha käydä julkista keskustelua, jos huoneessa on elefantti: asia, jota ei mainita, vaikka kaikkia se mietityttää. Ammattieetos vaatii nostamaan norsun pöydälle.

Vihjattuaan ensin journalistin vallankäytöstä al-Taee reagoi ihan hyvin: hän myönsi lappilaisnuorille, että joitakin vuosia sitten tuli kirjoittaneeksi someen harkitsemattomia asioita. Hän jatkoi, että virheistä voi oppia, mikä antaa varmasti toivoa teineillekin.

"Rauhan taeena" eduskuntaan nousseen irakilaissyntyisen poliitikon tapaus pani miettimään kohujen logiikkaa. Otsikoiden myllytys on aina kovin, kun media paljastaa tietynlaisena esiintyneen olevankin toisenlainen. Se on Gotcha eli jäitpäs kiinni -hetki!

Kieltämättä: halusimme tarinaa maahanmuuttajasta, joka rakentaa rauhaa Lähi-itään ja menestyy CMI-rauhanjärjestössä. Kun uutisiin nousivat al-Taeen vanhat tekstit, syntyi sietämätön ristiriita hänen julkikuvaansa. Pam – käsissä oli klassinen kohu, jota päähenkilön valehtelu pahensi.

Median logiikkaa on, että perusteeton hullaantuminen kääntyy inhoksi. Aiemmin toisesta sdp:n ehdokkaasta Mitro Revosta (sit.) julkaistiin kaikissa medioissa juttuja sympaattisena ortodoksipappina, joka sallii pienet paheetkin. Meppiuran myötä esiin tuli toisenlainen puoli ja Revosta ihanneimagonsa vastakohta.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta. Ainoa vaihtoehto on, että kansanedustaja ottaa aidosti omistajuuden virheistään ja hyödyntää omaa esimerkkiään puhuakseen nuorille vihapuheen nielemisestä, ennakkoluulojen voittamisesta, sovinnosta ja anteeksiannosta.

Kuten uskonnossa, yhteiskuntaelämässä armo on yhteydessä tunnustukseen. Laskelmoimalla kriisistä ei nousta. Puhumalla niitä näitä, syyttämällä mediaa ja toivomalla unohdusta, katarsis ei tule.

Neljä kansanedustajaa on esitutkinnassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Heistä kolme – perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen ja Juha Mäenpää sekä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen – katsovat, että heillä pitää olla oikeus sanoa. Perussuomalaiset kampanjoi koko kiihotuspykälän muuttamiseksi. Sananvapauteen vetoaa myös Raamattua lainaamalla poliisitutkintaan päätynyt Räsänen.

Al-Taee on virkistävä poikkeus, koska hän katuu puheitaan. Käsi ylös virheen merkiksi, mutta ihan suoraksi asti. Sillä kohu voi jäädä taakse.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Al-Taeella on vielä mahdollisuus palata nousu-uralle, mutta ei taatusti kiertelemällä tapahtunutta.