Ko­lum­ni: Kun pää­mi­nis­te­ri lupasi pe­las­taa Paavo Pos­tel­joo­nin, on hänen pe­las­tet­ta­va ensi keväänä myös Sari Sai­raan­hoi­ta­ja

Antti Rinteen reipas ulostulo eduskunnan kyselytunnilla oli sdp:n laskevan kannatuksen vinkkelistä välttämätön.

Postin lakkolaiset järjestivät torstaina mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä. Aki Taponen.
Postin lakkolaiset järjestivät torstaina mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä.
Postin lakkolaiset järjestivät torstaina mielenosoituksen Eduskuntatalon edessä.

Antti Rinteen reipas ulostulo eduskunnan kyselytunnilla oli sdp:n laskevan kannatuksen vinkkelistä välttämätön. Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Pääministeri Antti Rinne (sd) sanoi torstaina sdp:n eduskuntaryhmän kokoukseen mennessään, että Postin työehtokiista on sovittelijan käsissä.

Kahden tunnin kuluttua eduskunnan kyselytunnin alkaessa tilanne oli jo toinen. Postin ja ammattiliitto PAU:n pyynnöstä oli kutsuttu nelihenkinen selvitysryhmä laatimaan "sopuesitystä" kiistaan.

Kyselytunnilla Rinne lupasi hövelisti turvata Postin tytäryhtiöön siirrettyjen 700 pakettilajittelijan työehdot ja vielä senkin, että työntekijöiden siirtäminen heille huomattavasti epäedullisempien työehtosopimusten piiriin tässä maassa loppuu.

Valtionyhtiössä se on pääministerin vallassa, mutta muilta osin lupaus voi osoittautua katteettomaksi. Ellei sitten tarkoitus ole puuttua kansainvälisten sopimustenkin turvaamaan yhdistymisvapauteen.

Rinteen reipas ulostulo oli sdp:n laskevan kannatuksen vinkkelistä kuitenkin välttämätön. Puolue ei voinut jättää Eduskuntatalon edessä mielenosoituksessa valtiovallalta apua huutaneita postilaisia ulkomaisesta halpatyövoimasta melskaavien perussuomalaisten armoille.

Samalla heitettiin kevyet mullat sen periaatteen päälle, ettei hallituksen pitäisi ryhtyä mestaroimaan työmarkkinapolitiikkaa nyt, kun keskitettyjä tupo-sopimuksia ei enää tehdä.

Kyselytunnilla Rinne lisäsi vielä löylyä kiukaalle kertomalla, kuinka hallitus alkutöikseen torppasi PAU:n kaikkien 9 000 työntekijän siirtämisen halvempien työehtosopimusten piiriin.

Tuskinpa pääministerin puuttuminen työmarkkinoihin jää tähän. Jos pääministeri kerran pelastaa Postin työtekijät, miksei hän samalla tavalla pelastaisi myös muita työntekijäjärjestöjä, jos niiden sopimusneuvottelut menevät juntturaan.

Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle. Sen tuki mahdollisti sdp:n niukan vaalivoiton ja Rinteen nousun pääministeriksi.

Hoitajaliitot Tehy ja Super vaativat todennäköisesti työtaisteluilla uhaten ensi keväänä parempia palkankorotuksia, mitä vientiliitot tulevat saamaan, vaikka se romuttaisi kuntien jo ennestään tiukalla olevan talouden.

Siinä tilanteessa ammattiyhdistysliike odottaa palkansaajapuoluetta edustavalta pääministeriltä vähintäänkin ylimääräisiä valtionosuuksia kunnille palkankorotusten maksamiseksi.

Jos kerran Rinne pelasti Paavo Posteljoonin tukalasta paikasta, miksei sitten Sari Sairaanhoitajaa ja muita vielä pienipalkkaisempia kuntien työntekijöitä?

Sari Sairaanhoitajalla tosin on vähän huono kaiku lähihistoriassa. Vieläkin väitellään, mureniko Suomen kilpailukyky hänelle vuoden 2007 eduskuntavaalien alla luvattuihin palkankorotuksiin.

Työnantajien leirissä seurataan kauhulla, kuinka pääministeri nyt tekee vastapalveluksia ay-liikkeelle. Sen tuki mahdollisti sdp:n niukan vaalivoiton ja Rinteen nousun pääministeriksi.