Kolme van­keus­tuo­mio­ta pa­ri­tuk­ses­ta Kot­kas­sa

Kotkassa ilotalona toimineen Punaisen talon oikeudenkäynnissä jaettiin maanantaina kolme ehdotonta vankeustuomiota parituksesta.

Kotkassa ilotalona toimineen Punaisen talon oikeudenkäynnissä jaettiin maanantaina kolme ehdotonta vankeustuomiota parituksesta. Rikoksen tuottamana hyötynä oikeus tuomitsi valtiolle menetettäväksi yhteensä runsaat 1,3 miljoonaa euroa.

Juttua on käsitelty Kotkan käräjäoikeuden Haminan osastolla. Käräjäoikeus katsoi, että kysymyksessä on poikkeuksellinen ja laajamittainen prostituutio. Vastaavaa ei ilmeisesti ole koskaan aiemmin Suomessa harjoitettu.

Tyttöjen hankinnasta vastannut 46-vuotias venäläisnainen Anaid Exouzian-Tuominen sai parituksesta kolmen vuoden vankeustuomion.

Rakennuksen omistaja, kotkalainen 64-vuotias asianajaja Pekka Cleve sai parituksesta 1,5 vuoden vankeustuomion.

Cleve on tuomittu jo vuonna 1998 Kotkan käräjäoikeudessa parituksesta muiden muassa sakkoihin.

Ehdottoman yhden vuoden mittaisen vankeusrangaistuksen parituksesta sai myös kotkalainen Punaisen talon juoksevista asioista ja majoituksesta vastannut mies.

Hänet on tuomittu parituksesta Punaisen talon oikeudenkäynneissä jo kahdesti aiemmin.

Yksi syytetyistä selvisi ehdollisella vankeustuomiolla ja kolme sakkorangaistuksella. He olivat kaikki toimineet Punaisessa talossa portsareina.

Kaikki tuomitut kiistivät paritussyytteet ja kertoivat olleensa täysin tietämättömiä siitä, että Punaisessa talossa harjoitettiin prostituutiota.

Jos sitä siellä oli harjoitettu on parituksesta heidän mukaansa vastannut tammikuussa Pietarissa tapettu armenialaismies, joka oli vuokrannut Punaisen talon.

Oikeus tuomitsikin Exouzian-Tuomisen ja tapetun armenialaismiehen kuolinpesän menettämään yhteisvastuullisesti Suomen valtiolle rikoksen tuottaman hyödyn eli 1 200 000 euroa.

Kotkan käräjäoikeus on jo aiemmin määrännyt pääepäiltyjen omaisuutta hukkaamiskieltoon ja takavarikkoon 2,7 miljoonan euron arvosta.

Venäjän viranomaiset ovat selvittäneet kuolinpesän ja Exouzian-Tuomisen omaisuutta Venäjällä. Omaisuutta ei ole vielä siirretty Suomeen.

"Nyt kokeillaankin ensimmäisen kerran Suomesta käsin sitä, mitä tarkoittaa kansainvälisen rahanpesun estämissopimus Venäjällä. Venäjä on sopimuksen allekirjoittanut", sanoo jutun tutkinnan johtajana toiminut rikoskomisaario Keijo Kolsi.

Cleven oikeus katsoi hyötyneen rakennuksesta maksetun vuokran verran eli 146 000 euroa, jonka hän näin menettää valtiolle. Punainen talo on toiminut ilotalona vuodesta 1996.

Käräjäoikeus katsoi, että Exouzian-Tuomisen Kotkassa harjoittamassa parituksessa on kysymys vuosia jatkuneesta erittäin poikkeuksellisesta ja laajasta tekokokonaisuudesta.

Oikeuden mukaan korkealla päivävuokralla naisia on painostettu aktiiviseen myyntiin. Syytteen mukaan päivämaksu oli ylimmillään jopa 1 000 markkaa (168 e). Oikeus kuitenkin päätyi siihen, että viiden vuoden aikana maksut olivat pääasiassa huomattavasti pienemmät.

Exouzian-Tuomisen tiukka ja kyyninen suhtautuminen naisiin ilmenee oikeuden mukaan varsinkin hänen rahastamista ja työntekoa koskevista puheluistaan armenialaismiehen kanssa.

Exouzian-Tuominen muiden muassa käski heittää maksunsa laiminlyöneen tytön ulos, "jotta muut näkevät ja ehkä oppivat jotakin".

Cleven oikeus katsoi talon tosiasiallisena omistajana olleen avainasemassa parituksessa; jos hän ei olisi vuokrannut taloa parittajille, ei siellä olisi harjoitettu paritustoimintaa.

Vaikka Cleve on jo aiemmin tuomittu parituksesta, käräjäoikeuden käsityksen mukaan hänen taloudelliset vaikeutensa ja riippuvuus talon tuotoista pakottivat hänet ylläpitämään entistä vuokrasuhdetta.