Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaleva Mün­che­nissä: Samuel Purola myönsi, ettei ollut par­haas­sa iskussa EM-vä­li­eräs­sä – "Ka­le­van kisojen jälkeen on ollut vähän takki tyhjä"

Kolme nel­jäs­osaa Norjan susista met­säs­tä­jän täh­täi­mes­sä – Suomen su­si­kan­ta on ro­mah­ta­nut

Ympäristöhallinnolle tuli vastalauseiden tulva. Suurpetoasiantuntijan mukaan jahdilla halutaan turvata vapaana laiduntavat lampaat.

Media tutustui surmatun suden ruumiiseen helmikuussa 2001 otetussa kuvassa Norjan Osterdalenissa. Norjassa on jälleen käynnissä susijahti.
Media tutustui surmatun suden ruumiiseen helmikuussa 2001 otetussa kuvassa Norjan Osterdalenissa. Norjassa on jälleen käynnissä susijahti.
Kuva: Svein_Nic._Nordberg

Ympäristöhallinnolle tuli vastalauseiden tulva. Suurpetoasiantuntijan mukaan jahdilla halutaan turvata vapaana laiduntavat lampaat.

Norja on saanut vastaansa kansainvälisen vastalauseiden ryöpyn kun paikallinen tuomioistuin päätti sallia 42 suden surmaamisen maan noin 56 suden kannasta. Tämä on kolme neljäsosaa koko maan susikannasta.

Noin sata innokasta sudenpyytäjää on jäljittänyt susia sen jälkeen, kun Norjan ilmasto- ja ympäristöministeriön vuoden takainen päätös myöntää susille tappolupa astui voimaan viivytyksen jälkeen vuodenvaihteessa.

Dagsavisenin mukaan tähän mennessä itäisessä Hedmarkissa on saatu surmattua jo 15 sutta.

Norjan ympäristöhallinto on saanut vastaanottaa protestien tulvan susijahdin johdosta. Sinne on tullut tähän mennessä jo yli 400 kirjettä, sähköpostia ja puhelua. Monet uhkaavat boikotoida Norjaa. 

– Minä tai perheemme emme tule enää koskaan uudelleen Norjaan, kertoi eräs suomalainen Dagsavisenin mukaan.

– Aion kehottaa kaikkia välttämään käyntiä maassanne ja välttämään norjalaisten tuotteiden ostoa, sanoi eräs espanjalainen.

Luonto-Liiton susiryhmä järjestää perjantaina mielenosoituksen Helsingissä Norjan suurlähetystön edessä.

Ministeri: Laji ei ole uhattuna

Ruotsissa susia arvioidaan olevan noin 355 yksilöä. Viime talvena laskettiin Norjassa ja Ruotsissa olevan yhteensä 46 susilaumaa sekä 28 reviirinsä merkinnyttä susiparia. Viisi laumoista vaikutti yksistään Norjassa.

Tammikuun viides Oslon aluetuomioistuin torjui WWF-Norjan vetoomuksen lopettaa tämän talven susijahti.

- Olemme erittäin pettyneitä siitä että emme ole voineet estää laajinta sudenmetsästystä sitten vuoden 1973, jolloin sudesta tuli Norjassa rauhoitettu eläin, kertoi WWF-Norja tiedotteessaan.

Ympäristöjärjestöjen mukaan susi pelkää ihmistä eikä muodosta meille uhkaa. Susi ei ole tiettävästi hyökännyt Norjassa ihmisen kimppuun 1800-luvun jälkeen.

Norjan ympäristöministeri Vidar Helgesen sanoo olevansa tyytyväinen oslolaisen tuomioistuimen päätökseen.

- Tuomioistuin on ollut kanssamme samaa mieltä siitä, että laji ei ole uhattuna ja me metsästämme susialueen ulkopuolella, Helgesen sanoi Norjan yleisradion (NRK) mukaan.

Norjan susialueella susien metsästys on kielletty.

Susijahtia johtaa Sveen-niminen metsästäjä, jonka kuvan NRK julkaisi jokin aika sitten. Kuvassa Sveen poseeraa ammutun suden vierellä.

- Me saamme sudet, se on selvää. Siitä ei ole epäilystäkään, Sveen sanoi radiolle.

Syynä vapaana laiduntavat lampaat

Suomen luonnonsuojeluliiton suurpetosasiantuntija Riku Lumiaro ymmärtää jossain määrin Norjan susipolitiikkaa.

- Norjan susipolitiikka on toisaalta ymmärrettävää, sillä siellä ovat vapaana laiduntavat lampaat. Lammastuhot ovat siellä aivan erilaiset kuin Suomessa ja Ruotsissa.

Edellisvuonna susien aiheuttamat lammastuhot olivat Norjassa arvoltaan 1,5 miljoonaa euroa, kun Suomessa ja Ruotsissa tuhoja tuli muutamien satojen tuhansien eurojen arvosta.

- Susi on kuitenkin osa Norjan luontoa, siellä pitäisi säilyttää elinvoimainen susikanta edes jollain tasolla.

Suomen susikanta romahti

Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olevan reilut 200 sutta.

Vuosikiintiö suden metsästykselle on 53 sutta, sanoo Lumiaro.

- Susikanta on kuitenkin romahtanut edellisen kahden vuoden aikana puoleen, joten en usko lupia tulevan koko määrää, hän uskoo.

Viimeksi Uudellemaalle haettiin kolmen suden kaatolupaa, mutta niitä ei annettu.

Vielä jokunen vuosi sitten Suomessa oli 300 sutta, mutta kanta romahti 150:een, koska vuosina 2016 ja 2017 myönnettiin liikaa kaatolupia.

- Meillä susipolitiikka on hyvin samankaltaista kuin Norjassa, sanoo Lumiaro.

Hänen mukaansa Pohjoismaista ainoastaan Ruotsi pyrkii ylläpitämään elinvoimaista susikantaa.

- Suomen ja Norjan osalta meininki on yhä samaa kuin 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Susia ei oikeasti hyväksytä.