Kolmas pyörä pilasi Kärp­pien ja RoKin yh­teis­työn – "Ro­va­nie­mel­tä oli luvattu Hel­sin­kiin jo paljon"

Kajaanin Hokin yllättävä konkurssi pakotti Kärpät etsimään uutta seurayhteistyökumppania nopealla aikataululla. Vielä toukokuun lopulla oululaisten katseet oli käännetty vahvasti pohjoisen suuntaan.

Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon mukaan neuvottelut Hermeksen kanssa sujuivat nopeasti ja jouhevasti.
Kärppien urheilutoimenjohtajan Harri Ahon mukaan neuvottelut Hermeksen kanssa sujuivat nopeasti ja jouhevasti.
Kuva: Soini Teija

Kajaanin Hokin yllättävä konkurssi pakotti Kärpät etsimään uutta seurayhteistyökumppania nopealla aikataululla. Vielä toukokuun lopulla oululaisten katseet oli käännetty vahvasti pohjoisen suuntaan. Rivien välistä pystyi tuolloin lukemaan, että sopimus Rovaniemen Kiekon kanssa oli tarkoitus saada allekirjoitettua nopeasti.

Neuvottelut napapiirillä eivät kuitenkaan johtaneet seurayhteistyösopimukseen.

– Sanotaanko näin, että neuvotteluissa tuli uusia asioita esiin, Kärppien urheilutoimenjohtaja Harri Aho pyöritteli.

Kärppien ja RoKi:n neuvotteluiden aikana oululaisille kävi selväksi, ettei täysimittaiseen seurayhteistyöhön rovaniemeläisten kanssa ole edellytyksiä tälläkään kertaa. Edellisen kerran joukkueiden laajamittaisen yhteistyönyritys kaatui vuosikymmenen vaihteessa rovaniemeläiskannattajien jyrkkään vastustukseen.

Tällä kertaa tiiviimpi kumppanuus kaatui kolmanteen pyörään. RoKi ja Helsingin IFK julkaisivat tänään oman seurayhteistyösopimuksensa. Näin tiivis yhteistyö seurojen välillä tuli Kärpille yllätyksenä.

– Tiesimme, että jotain oli sovittu, mutta emme sitä kuinka vahvasta yhteistyöstä he olivat IFK:n kanssa sopineet. Rovaniemeltä oli luvattu Helsinkiin paljon.

Vuosikymmenen vaihteen tapahtumilla ei Ahon mukaan ollut enää mitään merkitystä tämän kevään neuvotteluissa. Pienemmässä mittakaavassa Kärpät ja RoKi aloittavatkin yhteistyön, mutta kyse on parhaimmillaankin vain yksittäisistä pelaajista.

– Suurin osa pelaajista, joita olemme kaavailleet Mestikseen, menevät Kokkolaan, Aho linjaa.

Hermeksestä uusi kumppani pikavauhtia

Nelostien tukkeuduttua Kärpät kääntyi kasitielle. Kärpät ja Kokkolan Hermes julkistivat tänään uuden kolmivuotisen seurayhteistyösopimuksen.

– Avasimme keskustelut Hermeksen kanssa puhtaalta pöydältä. Prosessi lähti rullaamaan nopeasti eteenpäin ja löysimme helposti yhteisen sävelen.

Kokkola ei ole Kärppien kannalta yhtä hyvä farmikaupunki kuin Rovaniemi. Kokkolassa ei ole varuskuntaa eikä opiskelumahdollisuudet ole samalla tasolla Lapin pääkaupungin kanssa. Liikenneyhteyksien puolesta tilanne on melkein tasan.

RoKin ja Kärppien pienimuotoinen yhteistyö koskee nimenomaan varusmiespalvelusta suorittavia pelaajia. Tällaisia pelaajia ei Kärppien riveissä ole kuitenkaan ensi kaudella paljon, sillä moni on hakenut lykkäystä varusmiespalvelukseen.

Taneli Ronkainen pääsi urheilujoukkoihin, mutta sekin on nykyään niin rajattua, ettei sinne pääse, jos ei ole selkeästi jo liigapelaaja. Pelaajat jotka eivät päässeet urheilujoukkoihin hakivat pääsääntöisesti lykkäystä.

Tiiviimpää yhteistyötä

Kärppien ja Hermeksen yhteistyötä on tarkoitus viedä pelaajavaihtoa syvemmälle. Joukkueiden valmennukset ja seurajohto tulevat tekemään myös yhteistyötä. Esimerkkinä Aho mainitsee rekrytoinnin, jossa Kärpät pystyy auttamaan uutta yhteistyökumppaniaan.

– Lähdimme siitä, että kun voimme reilusti auttaa, voimme vastavuoroisesti saadakin jotain.

Kokkolalaisilla on ollut aiempina vuosina tiivis yhteistyö Vaasan Sportin kanssa. Ahon mukaan kolmiodraamaa ei tulla jatkossa näkemään.

– Olen ymmärtänyt, ettei Sportin ja Hermeksen yhteistyö jatku.

Kokonaisuutena Aho on tyytyväinen prosessin lopputulokseen, joka alkoi Hokin Mestis-paikan menetyksestä. Kärpillä on tarjota nyt pelipaikka 3-5 pelaajalle, joita seura oli kaavaillut peliajan perässä Mestikseen.