Oulun yliopisto: Opis­ke­li­jat ovat jou­tu­neet asiat­to­man pai­nos­tuk­sen koh­teek­si kam­pus­kes­kus­te­lus­sa

Nuoret: Fawad Nazari on ko­ke­mu­sa­sian­tun­ti­ja, joka auttaa haa­voit­tu­vas­sa ase­mas­sa olevia nuoria

Kadonneet: Oulun po­lii­sin mukaan etsitty vanhus löytyy joskus jopa 100 ki­lo­met­rin päästä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ko­koo­mus vä­läyt­tää Alkon mo­no­po­lin pur­ka­mis­ta – THL:n pää­joh­ta­ja va­roit­taa seu­rauk­sis­ta

Terveyshaitat lisääntyisivät, jos Alkon yksinoikeusasema purettaisiin, varoittaa THL:n pääjohtaja. Alkolla on monopoliasemansa seurauksena vastuu alkoholihaittojen ehkäisystä.

Alkolla on väkevien alkoholijuomien monopolin vastineeksi säädetty velvollisuus alkoholihaittojen ehkäisyyn.
Alkolla on väkevien alkoholijuomien monopolin vastineeksi säädetty velvollisuus alkoholihaittojen ehkäisyyn.
Kuva: Eriika Ahopelto

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola pitäisi Alkon monopolin purkamista merkittävänä riskinä kansanterveydelle. Kokoomus tiedotti lauantaina, että sen puoluehallitus esittää kesäkuussa kokoontuvalle puoluekokoukselle Alkon monopolin purkamista vaativan kokoomusnuorten aloitteen hyväksymistä.

– Kokoomus on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaisempaa alkoholipolitiikkaa. Alkoholiuudistus oli hyvä alku, mutta paljon jäi vielä kesken. Alkon monopolin purkaminen on seuraava askel siinä, että suomalaisten ylenpalttista holhousta päästään vähentämään, iloitsi kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tiedotteessa.

Puolueen sisäisessä jäsenkyselyssä yli 80 prosenttia vastanneista tuki viinamonopolin purkamista.

THL:n Eskola kuitenkin pitäisi kiinni Alkon monopoliasemasta. Eskola istuu Alkon hallituksessa sosiaali- ja terveysministeriön nimeämänä jäsenenä. Hän muistuttaa, että monopolin myötä Alkolla on myös vastuu alkoholihaittojen ehkäisemisessä. Tämän vastuun toteuttaminen voisi vaikeutua, jos yksinoikeusasema purettaisiin. Myös hintakilpailusta tulisi Eskolan mukaan aggressiivista.

– Monopoliasemaan liittyvä saatavuuden kontrollointi, mainonnan rajoittaminen ja hintasääntely ovat yksi tapa alkoholihaittojen vähentämisessä. Tämän purkaminen olisi iso riski kansanterveydelle. Näkemykseni on sama sekä THL:n pääjohtajana että Alkon hallituksen jäsenenä, Eskola sanoo Lännen Medialle.

Eskola näkee kokoomuksen avauksen jatkumona tänä vuonna voimaan tulleelle alkoholilain uudistukselle, joka toi muun muassa aiempaa vahvemmat oluet päivittäistavarakauppoihin.

– Kyseessä on selkeä jatkumo, jossa alkoholilain uudistus oli ensimmäinen askel. Siirtymän täytyisi kuitenkin olla hallittua. Alkoholilain uudistuksen kaikkia seurauksia ei vielä ole nähty, koska alan toimijat hakevat vielä asemiaan. Hintakilpailua nelosoluella ei vielä ole ollut, mutta varmasti sellainen vielä tulee, Eskola arvioi.

Kokoomusnuoret puolestaan katsovat aloitteessaan, ettei Alko toimi tälläkään hetkellä esimerkiksi saatavuuden rajoittamiseksi, kuten sen lakisääteinen tehtävä edellyttäisi.

– Alko osakeyhtiönä pyrkii oman voittonsa maksimointiin, mahdollisimman laajaan ja kattavaan valikoimaan sekä myymäläverkostoon. Alko on myös aggressiivinen omien etujensa lobbaaja, aloitteessa kirjoitetaan.