­Ko­koo­mus kuittaa lähes 7,5 mil­joo­naa euroa puo­lue­tu­kea

Puoluetukea jaetaan tänä vuonna yhteensä 34 miljoonaa euroa.

Pääministeri Jyrki Kataisen kokoomus saa suurimpana puolueena myös eniten puoluetukea.
Pääministeri Jyrki Kataisen kokoomus saa suurimpana puolueena myös eniten puoluetukea.

Eduskunnan suurin puolue kokoomus saa myös eniten puoluetukea. Pääministeripuolue kuittaa yhteensä 7,48 miljoonaa euroa tänä vuonna.

Valtioneuvosto myönsi torstaina tämän vuoden puoluetuet. Avustukset ovat tänä vuonna Ahvenanmaan maakunnan osuus mukaan lukien yhteensä 34 miljoonaa euroa.

”Hallitusohjelmassa sovittiin, että tukea jaetaan kaksi miljoonaa euroa vähemmän kuin aiemmin”, valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö Auni-Marja Vilavaara toteaa.

Toiseksi suurimman puolueen eli Sdp:n puoluetuki on 7,14 miljoonaa euroa ja Perussuomalaisten 6,63 miljoonaa euroa.

Keskusta jää jo alle kuuden miljoonan 5,95 miljoonan euron tuellaan. Kaikkien muiden puolueiden tukisumma on alle 2,4 miljoonaa euroa.

Vähiten tukea saa kristillisdemokraatit, jonka tuki summa on vain hitusen yli miljoona euroa.

Valtionavustukset myönnetään puolueiden poliittisen toiminnan sekä tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen. Avustukset jaetaan puolueiden eduskuntavaaleissa saamien kansanedustajapaikkojen lukumäärän mukaan.

Puolueavustuksesta yhteensä 17 910 000 euroa on tarkoitettu puolueiden poliittisen toiminnan tukemiseen, mistä 10 prosenttia on käytettävä naisten poliittiseen toimintaan ja samansuuruinen osuus piirijärjestöjen toimintaan.

Lisäksi 15 920 000 euron osuus on tarkoitettu puolueiden tiedotustoiminnan ja viestinnän tukemiseen. Ahvenanmaan osuus poliittiseen toimintaan sekä tiedotustoimintaan on yhteensä 170 000 euroa.

Puoluetukea on jaettu vuodesta 1967 lähtien. Avustusten käyttöä valvoo oikeusministeriö.