Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Ko­koo­muk­sen ja pe­rus­suo­ma­lais­ten nuo­ri­so­jär­jes­töt när­käs­tyi­vät Pa­le­fa­cen oop­pe­ras­ta: "Lapset lai­te­taan te­ke­mään va­sem­mis­to-oop­pe­raa"

Oulun Läänin Kokoomusnuoret sekä Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset nuoret ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, joka koskee Palefacen kirjoittamaa koululaisooopperaa.

koululaisooppera Ihmepoika A Pateniemen koulussa
koululaisooppera Ihmepoika A Pateniemen koulussa
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun Läänin Kokoomusnuoret sekä Oulun ja Kainuun Perussuomalaiset nuoret ovat julkaisseet yhteisen kannanoton, joka koskee Karri Miettisen eli Paleface-taitelijanimellä tunnetun artistin kirjoittamaa koululaisoopperaa.

Palefacen Ihmepoika A -ooppera on kansainvälisesti palkittu ja se kertoo kouluun tulevasta pakolaislapsesta, jota syrjitään erilaisuutensa vuoksi.

Kannanotossa todetaan, että juonen edetessä koulu aiotaa sulkea määrärahojen puutteen vuoksi. Kouluun kuitenkin taiotaan taikapuutarha, josta koululaiset saavat ruokansa. Teoksen lopussa pakolaislapsi paljastuukin pojasta tytöksi ja koulua ei lakkautetakaan.

– Mielestäni on käsittämätöntä, että näin poliittisesti latautunutta materiaalia syötetään alakoululaisille. Oopperassa poliittinen sisältö on verhoiltu mukavan yhteisen tekemisen ja laulamisen taakse. Lapsille pitää turvata puolueeton kasvatus peruskouluissa ja antaa heille vapaus päättää oma kantansa kasvettuaan, toteaa Oulun Läänin Kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Atte Syväniemi.

Oulun ja Kainuun Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Jenna Simula on samoilla linjoilla.

– Suomalainen peruskoulu ei saa olla puoluepoliittinen instituutio. Nyt lapset laitetaan tekemään läpeensä politisoitunutta vasemmisto-oopperaa, hän sanoo kannanotossa.

Nuorisojärjestöjen puheenjohtajat nostavat esiin myös sen, että Paleface on ilmoittanut edustavansa poliittista vasemmistoa.

Ihmepoika A -ooppera kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Sitä on harjoiteltu myös oululaiskoulussa.

Juttua muokattu 28.9. kello 12.28. Atte Syväniemen sitaattia täydennetty.