Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Pääkirjoitus: Koulua ei saa uu­vut­taa uu­dis­tus­myl­lä­käl­lä

Ko­koo­muk­sen eu­ro­edus­ta­jan arvio un­ka­ri­lai­sen si­sar­puo­lueen Fidezin erot­ta­mis­hank­kees­ta - tär­kein­tä, että saadaan mönjä liik­keel­le

Euroopan parlamentissa muissakin puolueryhmissä kuin EPP:ssä on edustajia, joille EU:n arvot eivät käy. Niitä on oikeistopuolueissa ja vasemmistossa.

Euroopan parlamentissa muissakin puolueryhmissä kuin EPP:ssä on edustajia, joille EU:n arvot eivät käy. Niitä on oikeistopuolueissa ja vasemmistossa.

Kokoomuksen hanke erottaa unkarilainen sisarpuolue Fidesz Euroopan parlamentissa toimivasta oikeistopuolueiden EPP-ryhmästä saa euroedustaja Petri Sarvamaan (kok/(EPP) ehdottoman tuen.

– Nyt viimeistään täytyy sanoa, että tämä riittää. Tärkeintä on saada mönjä liikkeelle. Tässä on kyse koko demokratian kohtalosta Euroopassa, sanoo Sarvamaa.

Fideszin erottaminen on ollut monien EPP-ryhmän meppien puheissa, mutta yksikään ryhmään kuuluva kansallinen puolue ei sellaista ole aiemmin virallisesti esittänyt. Fidesziä johtaa Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Nyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on lähettänyt EPP:n puheenjohtajalle Joseph Daulille kirjeen, jossa Orpo sanoo Fideszin rikkovan EPP:n arvoja ja periaatteita. Siksi se pitäisi erottaa EPP:stä.

Unkari on Orbanin johdolla muuttanut vaalijärjestelmäänsä hallitsevaa Fidesziä suosivaksi, rajoittanut sananvapautta, heikentänyt median asemaa ja puuttunut oikeuslaitoksen itsenäisyyteen. Myös turvapaikanhakijoiden asemaa ja oikeuksia on heikennetty.

Erottaminen voi hajottaa parlamentin suurinta EPP-ryhmää juuri ennen eurovaaleja

Viimeksi Orban aiheutti kohun propagandajulisteellaan, jossa syytetään unkarilaistaustaisen miljardöörin George Sorosin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin uhkaavan Unkarin kansallista turvallisuutta höllentämällä EU:n ulkorajojen valvontaa ja säästämällä pakolliset pakolaiskiintiöt jäsenmaille.

– EPP joutuu nyt kohtaamaan myös sen, että erottaminen voi hajottaa ryhmää juuri ennen eurovaaleja. Mutta täytyy kunnioittaa, että kokoomus uskaltautui lähtemään liikkeelle, sanoo Sarvamaa.

Fideszillä on EPP:n sisällä tukijoita. Muun muassa Kroatian, Slovenian ja Slovakian EPP:hen kuuluvat mepit ovat olleet Fideszin tukena, kun Euroopan parlamentissa on äänestetty kurinpitotoimista Unkaria kohtaan.

Oikeusvaltioperiaatteen loukkaajilta voidaan leikata EU-tukia

Unkariin kohdistuvia kurinpitotoimia on yritetty toteuttaa niin sanotun artikla 7 -menettelyllä, jossa jäsenmaa menettäisi äänivallan ministerineuvostossa. Hanke on edennyt hitaasti, sillä se vaatii neljä viidesosan määräenemmistön ministerineuvostossa.

Euroopan parlamentissa on nyt vireillä toinen tie kurinpitotoimiin.

Tammikuussa parlamentti hyväksyi lakiesityksen, jonka perusteella jäsenvaltion EU-rahoitusta voidaan leikata tai jäädyttää, jos jäsenmaassa tapahtuu oikeusvaltioperiaatteeseen kohdistuvia puutteita.

Sarvamaa oli parlamentin pääneuvottelijana lakiesityksessä.

– Oikeusvaltioperiaatteen puutteelliseen noudattamiseen jäsenmaissa täytyy puuttua ja siihen on pystyttävä puuttumaan kiireellisesti, sanoo Sarvamaa.

Juuri nyt tosin näyttää siltä, että lakiesitys ei etene Euroopan unionin neuvostossa, kun Romania on puheenjohtajamaa. 10 S&D -ryhmään kuuluvaa romanialaista meppiä vastusti esitystä.

– Esitys jää Suomen puheenjohtajuuskaudelle. Kun siitä saadaan lakiesitys, komissiolle tulee hyvä työkalupakki leikata yhteisiä arvoja rikkovan jäsenmaan EU-rahoitusta, sanoo Sarvamaa

Yhteisiä arvoja polkevia puolueita on myös parlamentin vasemmistoryhmässä

Euroopan parlamentin muissakin kuin suurimmassa EPP-ryhmässä on puolueita, joille EU:n yhteiset arvot ja erityisesti oikeusvaltioperiaate eivät käy.

Tämä kävi ilmi tammikuussa kun parlamentissa äänestettiin EU-tukien leikkausesityksestä.

Lakiesitystä kannatti 397 meppiä ja vastusti 158. Vastustajia oli paitsi Unkarin Fidesz-puolueesta, monista muistakin EPP-ryhmään kuuluvista puolueista. Peräti 18 vasemmiston S&D -ryhmään kuuluvaa meppiä vastusti esitystä. Myös kaksi Alde-ryhmän meppiä äänesti esitystä vastaan

– Samalla lailla muiden poliittisten ryhmien pitäisi katsoa, minkälaisia arvoja ryhmiin kuuluvat puolueet edustavat, sanoo Petri Sarvamaa.

Ylivoimaisesti laajinta lakiesityksen vastustus oli eurokriittisissä ryhmissä, joissa pääosa mepeistä äänesti esitystä vastaan.