Kokenut kar­hun­met­säs­tä­jä ampui rau­hoi­te­tun karhun Kuu­sa­mos­sa – Sai eh­dol­lis­ta van­keut­ta ja me­net­tää aseensa val­tiol­le

Karhunpennun ampunut mies on saanut ehdollisen vankeustuomion metsästysrikoksesta.

Karhun jäljet. Arkistokuva.
Karhun jäljet. Arkistokuva.
Kuva: Anna-Reeta Kirstinä

Karhunpennun ampunut mies on saanut ehdollisen vankeustuomion metsästysrikoksesta.

Vuonna 1978 syntynyt mies ampui viime elokuussa Kuusamossa alle vuoden ikäisen karhun pennun noin 20 metrin etäisyydeltä.

Kokenut karhunmetsästäjä myönsi oikeudessa ampuneensa kyseisen pennun. Hän kiisti kuitenkin tienneensä, että se olisi alle vuoden ikäinen ja väitti, ettei karhun koosta voida varmuudella tehdä johtopäätöksiä sen iästä.

Miehen mukaan hänet oli pyydetty avuksi ampumaan alueella yksin liikkunutta erauspentua, jonka ampuminen olisi sallittua. Hän piti ampumaansa karhua kyseisenä erauspentuna.

Oikeus: Alle vuotiaan poikasen ja erauskarhun erottaminen toisistaan on vaikeaa

Ammuttu karhun pentu painoi 20 kiloa. Luonnonvarakeskuksen oikeudelle antaman lausunnon mukaan karhun erauspoikasen paino on 43 ja 125 kilon välillä.

Ammutun karhun pennun etutassun leveys oli 7,2 senttiä, kun taas erauspennun etutassun leveys tutkimusten mukaan on 10,9 senttiä.

Oikeus piti näytettynä, että ammuttu karhu oli alle vuoden ikäinen pentu. Sen mukaan metsästys tulee keskeyttää, jos ei ole täysin varma metsästävänsä luvallista eläintä.

– On selvää, että erauskarhun ja alle vuotiaan poikasen erottaminen toisistaan on jossain tilanteissa vaikeaa, mutta se korostaa entisestään huolellisuusvelvoitetta, oikeus totesi.

Se katsoi miehen menetelleen törkeän huolimattomasti ampuessaan alle vuoden ikäisen pennun. Sen metsästämiselle ei voi saada poikkeuslupaa vaan se on aina rauhoitettu.

Käräjäoikeus langetti miehelle rangaistukseksi 60 päivää ehdollista vankeutta. Hänen metsästyskiväärinsä lippaineen ja suojapusseineen määrättiin valtiolle ja hänet asetettiin 1,5 vuotta kestävään metsästyskieltoon.

Ase on suurriistan metsästykseen soveltuva järeä kivääri kaliiperissa 9,3 x 62

Lisäksi hän menettää ampumansa karhun valtiolle.