Kokenut isän­nöit­si­jä Kalervo Siira vaatii ta­lo­yh­tiön hal­li­tuk­siin tietoa ja osaa­mis­ta, jotta isän­nöit­si­jää osataan po­mot­taa

Kalervo Siiran 38-vuotinen isännöintikokemus antaa valmiuden verrata, miten isännöinti on muuttunut vuosien varrella.

Kalervo Siira kertoo ammentaneensa tästä Oulujoen näkymästä voimaa 22 vuotta.
Kalervo Siira kertoo ammentaneensa tästä Oulujoen näkymästä voimaa 22 vuotta.
Kuva: Pekka Peura

Kalervo Siiran 38-vuotinen isännöintikokemus antaa valmiuden verrata, miten isännöinti on muuttunut vuosien varrella.

– Nykyään on usein surkea tilanne, kun isännöintitoimiston isännöitsijällä on 25 taloyhtiötä: ei siinä ehdi kuin hoitaa juoksevat asiat. Taloyhtiön hallituksessa pitää olla yhteen hiileen puhaltavia osakkaita ja asiantuntemusta. Jos omistaa yhtiössä asunnon, kannattaa pyrkiä hallitukseen.

Sivutoimisena isännöitsijänä voi vaikuttaa oman yhtiön asioihin.

– Pitää huomata, että valtion ilmaista rahaa on usein saatavissa vaikka remontteihin tai sähköautojen latauspisteisiin. Paperisota pitää hallita: tavallinen isännöitsijä ei helposti siihen lähde, eikä ole aikaakaan.

Vuonna 1968 nuori rakennusinsinööri Kalervo Siira vastasi Helsingin Sanomissa olleeseen hakuilmoitukseen: hän pääsi rakennuspäälliköksi Finlaysonille Forssaan.

– Olihan se vähän pelottavaa, kun köyhä maalaispoika meni isoon Finlaysoniin, jossa oli 2 100 työntekijää. Oli kehräämö, kutomo, oma pienoisrautatie, puuvillatehdas, muovitehdas, saha ja voimalaitos.

– Siitä se lähti, kun näin, millaista mahtavan firman elämä oli. Paikallisjohtaja käski firman juhliin vaimon kanssa – ja pukeutumisen piti olla viimeisen päälle: smokki vaadittiin, Siira naurahtaa.

Siirat palasivat Ouluun vuonna 1979.

– Olin jo aloitellut kiinteistösijoittamista, ja halu kotiseudulle oli kova: hämäläiset ovat kuitenkin niin erilaisia.

– Löysin vapaan liikehuoneiston Pakkahuoneenkadulta ja jatkoimme vaimoni kanssa jo Forssassa perustamani Taloinssi Oy:n toimintaa: kiinteistönvälitystä ja rakennusvalvontaa.

Oulun Panttilainakonttori, Oulun Huutokauppakamari ja Oulun Kulta saivat alkunsa 1990. Firmat pyörivät Taloinssin kanssa rinnakkain samalla henkilökunnalla nelisen vuotta.

– Teimme tänä vuonna sukupolvenvaihdoksen. Firmat ovat yhä perheen omistuksessa.

– 1990-luvun alussa oli sama tilanne kuin nyt: puolet Oulun keskustan liiketiloista oli tyhjillään – silloin tosin pankkikriisin takia. Saimme vuokratuksi Panttilainakonttorille entisen Osuuspankki Yhteistuen tilan, joka oli kalliilla remontoitu.

Taloinssi fuusioitiin 1995 Panttilainakonttoriin.

– Panttilainakonttorilla oli siinä vaiheessa jo kova vauhti päällä: Oulun Puhelimen osakkeet olivat tulleet markkinoille: ne olivat helppo panttilainakohde. Meidän firman menestystekijät ovat olleet puhelinosakekirjat. Korkeimmillaan puhelinosakepantteja oli miljoonan euron verran, Siira tunnustaa.

Kalervo Siira on yhä aktiivisesti useiden kiinteistöyhtiöiden hallituksissa.

Oletko joutunut käymään oikeutta usein?

– Monta kertaa. Joskus on pakko riidellä eikä antaa periksi. Merkittävin voittamistani riidoista oli, kun välimiesoikeus määräsi vuonna 2001 Oulun Puhelimen lunastamaan kaikki ihmisten panttaamat puhelinosakkeet käypään hintaan.

– Jos oikeusjutun häviää, ei tee toiste samaa virhettä. Yhtiön etu on aina ollut etusijalla, muutenhan olisin saanut hallitukselta lopputilin!

Kalervo Siira

Syntynyt 5.11.1939 Tyrnävällä.

Perhe: vaimo, kaksi poikaa ja neljä lastenlasta.

Koulutus: ylioppilas Oulun normaalilyseosta 1961, rakennusinsinööri Oulun teknillisestä opistosta1966.

Työura: Pohjois-Suomen Rakennus Oy, Raahe, työmaainsinööri 1966–1968.

Finlayson Forssa Oy, rakennuspäällikkö 1968–1979.

Yrittäjä, Taloinssi Oy, Oulu, kiinteistönvälitystä ja rakennusvalvontaa, 1979–1990.

Perusti Oulun Panttilainakonttorin 1990. Oulun Löytötavara Oy perustettiin 2006.

Juhlii perhepiirissä.