Kohu pre­si­dent­ti Trumpin ym­pä­ril­lä syvenee – Trump myöntää pu­hu­neen­sa Uk­rai­nan pre­si­den­tin kanssa Bi­de­nis­tä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin puhelinkeskustelun sisältöä ei ole julkistettu.

Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia voi pahimmillaan odottaa virkasyyte.
Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia voi pahimmillaan odottaa virkasyyte.
Kuva: RON SACHS / POOL

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin puhelinkeskustelun sisältöä ei ole julkistettu. Trumpin väitetään painostaneen Zelenskyitä puhelun aikana.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin ympärillä on vellonut skandaali perjantaista saakka. Trumpin syytetään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä, jotta Ukraina alkaisi tutkia Yhdysvaltojen entistä varapresidenttiä Joe Bideniä ja tämän poikaa Hunter Bideniä. Muun muassa Washington Postin mukaan ilmiannon Yhdysvaltojen hallinnolle teki nimetön tiedusteluviranomainen.

Yhdysvaltalaismedioissa on arveltu, että tempullaan Trump on yrittänyt tärvellä Bidenin vaalikampanjan. Bideniä pidetään demokraattien todennäköisenä presidenttiehdokkaana ja Trumpin ykköshaastajana.

Reuters kertoo, että sunnuntaina Trump myönsi puhuneensa puhelinkeskustelussa Zelenskyin kanssa Bidenistä ja tämän pojasta sekä korruptiosta. Hän kuitenkin kiistää tehneensä mitään sääntöjen vastaista.

Toistaiseksi ei ole todisteita Bideniä vastaan

Bidenin poika Hunter Biden kuului ukrainalaisen liikemiehen omistaman Burisma Holdings -energiayhtiön hallitukseen. Samaan aikaan hänen isänsä toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä.

Trumpin leiristä väitetään, että Biden vaati Ukrainaa irtisanomaan syyttäjä Viktor Sokinin, joka tutki Burisma Holdingin väitettyjä korruptiotapauksia.

Trumpiusta tehdyn ilmiannon mukaan heinäkuun 25. päivä käydyn puhelun aikana Trump pyysi toistuvasti Zelenskyitä tutkimaan, väärinkäyttikö Biden asemaansa ollessaan Barack Obaman varapresidentti. Trump pyysi Zelenskyä olemaan yhteydessä Trumpin asianajaja Rudy Giulianiin.

Ilmiannon mukaan Trump olisi tehnyt Zelenskylle lupauksia vastapalvelukseksi Bidenien toimien selvittämisestä.

Mediassa on ollut esillä, että Trump on saattanut käyttää sotilasavustusta painostuskeinona. Puhelun aikoihin Yhdysvaltojen hallitus viivytteli 250 miljoonan dollarin avustuksen myöntämistä Ukrainalle. Washington Postin mukaan puhelussa ei keskustelu avustuksesta.

Biden on vahvistanut, että hän halusi erottaa syyttäjän, mutta kiistää, että tarkoituksena oli auttaa hänen poikaansa. Bidenin mukaan niin ikään laajemmin Yhdysvaltojen hallitus, EU ja muut kansainväliset instituutiot halusivat erottaa korruptiosyytteiden kohteena olleen syyttäjän.

Toistaiseksi kumpaakaan Bideniä vastaan ei ole esitetty todisteita.

Väärinkäytöksestä voi seurata virkasyyte

Kysymys kuuluu, onko Trump painostanut Zelenskyitä tutkimaan Bidenien perhettä puhelun aikana tai muulloin ja mikäli hän teki niin, merkitseekö avun pyytäminen tai hyväksyminen ulkomaiselta johtajalta oman jatkokautensa pönkittämiseksi presidentin vallan väärinkäyttöä.

Demokraatit ovat kritisoineet, että jos Trump pyysi Zelenskyitä tutkimaan Bideniä, se tarkoittaa käytännössä samaa kuin kannustaisi ulkomaita puuttumaan ensi vuoden vaaleihin. Biden vaati lauantaina tutkimusta Trumpin puhelusta.

Epäilyksiin luo ikävän varjon se, että tuoreessa tapauksessa on samankaltaisuuksia vuoden 2016 vaalien aikaisiin tapahtumiin. Vuoden 2016 presidentinvaalissa Trump avoimesti kannusti Venäjää tonkimaan kilpakumppaninsa Hillary Clintonin sähköpostia. Trumpin Venäjä-kytköksiä tutki erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Washington Post huomauttaa, että Trump on käyttänyt presidenttikautensa aikana merkittävästi aikaa torjuakseen väitteet, joiden mukaan hän vastaanotti apua vaalikampanjaansa Venäjältä. Nyt häntä syytetään siitä, että hän on pyrkinyt hankkimaan apua Venäjän naapurimaasta Ukrainasta.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff sanoi sunnuntaina, että jos selvityksissä käy ilmi, että Trump on painostanut Zelenskyitä tutkimaan Bideniä panttaamalla sotilasavustusta, on virkasyyte ainut mahdollinen menettely.

Virkasyytemenettelyllä on mahdollista hyllyttää istuva presidentti. Vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, että Trump joutuisi luopumaan paikastaan, koska menettelyllä pitäisi olla republikaanien tuki senaatissa.