Pääkirjoitus: Me­taa­nia ei saa päästää il­ma­ke­hään – iki­rou­dan su­la­mi­nen on koh­ta­lo­kas­ta

Sanna Marin: Pää­mi­nis­te­ri vas­tai­li toi­mit­ta­jien ky­sy­myk­siin juh­li­mi­ses­taan

Kohti syviä vesiä

Martin Scheinin valmistautuu uuteen YK:n ihmisoikeus-toimikunnan erityis-raportoijan tehtävään kalastellen haukia mökillään Rymättylän Ruotsalaisen saaressa.

Martin Scheinin valmistautuu uuteen YK:n ihmisoikeus-toimikunnan erityis-raportoijan tehtävään kalastellen haukia mökillään Rymättylän Ruotsalaisen saaressa. Uudesta työstä ei tule helppoa: jo siitä, mitä terrorismi on, ollaan eri mieltä.

Vielä tällä viikolla Martin Scheinin saattoi uittaa virvelin kuvaa Rymättylän mosaiikkisen kalliosaariston kaislikkovesissä ja pyytää haukea. Kaukana katalasta maailmasta. Mutta ensi viikolla kaikki on toisin. Hauet saavat jäädä löhöilemään, kun Scheinin matkustaa Geneveen, YK:n ihmisoikeustoimikuntaan.

Uusi tehtävä kutsuu. Se ei olekaan vallan vähäinen, sillä hänen pitäisi kyetä tekemään YK:lle selkoa, miten ihmisoikeuksille on käynyt terrorismin vastaisen taistelun tuoksinassa. Eikä siinä kaikki. Häneltä odotetaan myös ehdotuksia, kuinka ihmisoikeudet voitaisiin turvata itsemurhaiskujen ja vastaiskujen maailmassa.

Haapalan saaristolaiturilla Rymättylässä, nelisenkymmentä kilometriä Turusta, ei ensimmäisenä tule mieleen terrorismin vastainen taistelu. Pikemminkin: mitä kalaa tästä tuulen vellomasta vedestä nousee, tai mitähän mahtavat olla nuo sorsan näköiset linnut, jotka vaeltavat pitkin rantavesiä.

Laiturilla seisoo hyväntuulinen, hymyilevä, ruskettunut mies. Martin Scheinin on viettänyt lomaansa, niin kuin lukemattomia muitakin vapahetkiään, sukunsa mökillä Ruotsalaisen saaressa. Sinne on saaristolaiturilta kymmenen minuutin matka, minkä vene puskee keula yläviistossa yltyvää aallokkoa uhmaten.

Kriittisyys perua politiikasta

Vuonna 1962 Martin Scheininin vanhemmat ostivat 1870-luvulla rakennetun ja kymmenkunta vuotta myöhemmin nykyiselle paikalleen siirretyn luotsitilan. Luotsit asuivat aikoinaan tilalla, viljelivät maata ja pitivät lehmiä ja lampaita. Scheininin akateemiselle perheelle luotsitila on toiminut oivallisena aivojen latauspaikkana.

Valkoiseksi rapattu hirsitalo seisoo kallion päällä kivenheiton päässä rannasta. Talon sivustalla sijaitsevaan vehreään puutarhaan voi paeta paahtavaa aurinkoa. Tänään aurinko ei paahda. Omenapuiden alalla henkii jo hienoista syksyn tuntua. Martin Scheinin tarjoilee 32 metriä syvän porakaivon kirkasta vettä.

Nuorena miehenä Martin Scheininistä piti tulla biologi. Hän opiskelikin alaa jonkun aikaa, mutta vaihtoi juridiikkaan; perehtyi etenkin perustuslakikysymyksiin. Hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi vuonna 1991 ihmisoikeuksista Suomen oikeudessa.

Marin Scheinin osallistuessa nuorena politiikkaan vasemmistoliiton edeltäjän kommunistien opiskelijajärjestön ja myöhemmin puolueen riveissä eivät ihmisoikeuskysymykset olleet pinnalla. Puhuttiin enemmän ihmisten tasavertaisesta mahdollisuudesta turvata elämisen edellytykset.

Puoluepolitiikka jäi taakse jo reilut pari vuosikymmentä sitten. Kysymyksessä ihmisoikeuksista "on kuitenkin jotain samaa kuin silloisessa poliittisessa oloistumisessani; sitä leimaa tietty kriittisyys ja radikaalisuus", Scheinin luonnehtii. "Mutta ei me oltu silloin oikeassa. Varmaan tehtiin vääriä valintoja. Tarkoitus oli kuitenkin hyvä", Scheinin tilittää hymyssä suin.

Ihmisoikeudet kattavat kaiken

Jossain määrin Martin Scheinin suuntautumista ihmisoikeuskysymyksiin on siivittänyt hänen nyt jo edesmenneen isänsä Arje Scheininin juutalainen syntyperä. Vaikka perhe eli periluterilaista elämää, pani isän tausta Martin Scheininin lukemaan juutalaisten kohtaloista natsi-Saksan keskitysleireillä. "Sitä kautta minuun on tullut tietty ehdottomuus ihmisoikeuskysymyksissä."

Mistä oikein puhutaan, kun puhutan ihmisoikeuksista? Martin Scheinin sipaisee hiuksia otsaltaan, katsoo omenapuissa pilkistäviä raakileita ja pysähtyy hetkeksi mietteisiinsä. Hän puhuu siitä, kuinka ihmisoikeudet on kansainvälisen oikeuden termi; siitä kuinka kansainvälinen oikeus halua suojata ihmisiä tietyin perusoikeuksin. Ihmisoikeuksien juuret ovat kaukana historiassa: John Lockessa (englantilainen filosofi, eli 1632--1704, määritteli valtion tehtäväksi turvata kansalaisten perusoikeudet), Ranskan vallankumouksessa, joka muistetaan iskulauseesta "vapaus, veljeys ja tasa-arvoisuus" sekä Yhdysvaltain historiassa.

Loppupäätelmä on tämä: kysymys on ihmisten oikeuksista, lähtien oikeudesta elämään. Mukaan mahtuvat oikeudet itsemääräämiseen, sananvapauteen, omaan uskontoon, osallistumiseen, työhön, koulutukseen... Lista on miltei loputon, se kasvaa kuin lumipallo.

Uusi tehtävä erityisraportoijana sivuaa yhtä lumipallon sivua -- kysymystä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelusta terrorismin vastaisessa toiminnassa. Siinä riittää päävaivaa, sillä juuri syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen alkanut maailmanlaajuinen terroristijahti on survonut alleen monia vapaan maailman itsekin mainostamia ihmisten perustavanlaatuisia oikeuksia. Martin Scheinin ei ole poliisi, joka patistelisi hallituksia ruotuun. Enemmänkin tutkija ja juristi, joka selvittää, mitä on tapahtunut ja pohtii, miten ihmisten oikeudet tässä mielettömässä sotatilassa voidaan turvata.

Terrorismisodassa kaikki sallittua

Ilme vakavoituu, kun puhutaan siitä, mitä on tapahtunut syyskuun 11. päivän jälkeen. "Kehitys on huolestuttava", Scheinin huokaa. Monet vakavasti otettavat tahot maailmalla puhuvat jo sen puolesta, että kidutukset pitäisi sallia. Scheininin silmissä kyse on ehdottoman perusoikeuden loukkauksesta.

Saman luokkaan kuuluvat pitkät vapauden riistot. "Ihmisiltä riistetään vapaus ilman tuomioistuinten päätöstä. Nyt hyväksytään, että vapaus voidaan ottaa pois, vaikka ihmistä ei olisi tuomittu." Syyskuun 11. päivä poiki myös sen, että pakolaiset, jotka oikeasti tarvitsisivat muiden suojelua, ei saa sitä valtioiden tiukentuneen maahanmuuttokontrollin vuoksi.

Hallitukset leimaavat terrorismiksi mitä erilaisimpia tapauksia. Ja sen varjolla katsotaan oikeudeksi käyttää vaikka kuinka kovia otteita.

"Nähdään, että terrorismin torjunnassa kaikki on sallittua. Huolestuttavaa on, että hallitukset eivät puutu enää toistensa tekoihin. Yhdysvallat, Kiina, Venäjä ja Intia, muun muassa, käyttävät herkästi tätä leimaa ja hakevat sitä kautta oikeuden koviin otteisiinsa."

"Pitää muistaa, että terrorismi on olemassa. Se on vakava asia, joka niin ikään loukkaa ihmisoikeuksia", Scheinin muistuttaa.

Ongelma on, mikä on terrorismia ja mikä ei. Scheinin määrittelee terrorismiksi ne ihmisten surmaamiseen tähtäävät väkivallanteot, joilla on poliittisia päämääriä, ja joiden kohteina ovat sivulliset. Sen sijaan vähemmistökansojen taistelut itsenäisyytensä puolesta eivät ole terrorismia, vaikka itsenäisyystaistelijat käyttäisivätkin väkivaltaa hallituksia tai yhteiskunnan väkivaltakoneistoa vastaan.

"Rajan vetäminen, mikä on terrorismia ja mikä ei, on osoittautunut mahdottomaksi, jos määritelmälle pitäisi saada hallitusten yksimielinen hyväksyntä. Vaikka terrorismia ei kyetäkään määrittelemään, on tarpeen keskustella, millaiset vastatoimet ovat hyväksyttäviä."

Harva meistä suomalaista on valmis rinnastamaan venäläisen kenraalikuvernööri Bobrikovin ja itsensä vuonna 1904 ampuneen itsenäisyysaktivistin Eugen Schaumanin itsemurhaiskuja tehneisiin terroristeihin. Ei, vaikka äkkiä ajatellen kysymys olikin itsemurhaiskusta.

Schaumanin tapaus ei Martin Scheininin mielestäkään ollut terrorismia "suppean määritelmän" mukaan. Olihan Bobrikov sortovallan edustaja. Ja kyseessä oli itsenäisyystaistelusta. Iskun kohde ei ollut ulkopuolinen, sivullinen, vaan väkivaltaa käyttäneen koneiston lenkki.

Itsemurhaiskut suurin uhka

Itsemurhaiskujen tekijät ovat Martin Scheininin mielestä "suurin nykymaailman uhka". He kun ovat valmiit uhraaman oman henkensä missä ja milloin vain.

"Oletetaan, että ihminen käyttäytyy rationaalisesti, järjellisesti. Turvarakenteet on tehty sen mukaisiksi. Ne toimivat kyllä rikollisia vastaan, mutta eivät toimi itsemurhaiskuja vastaan."

Martin Scheinin korjaa välillä asentoaan puisella puutarhatuolilla ja painaa kätensä poskea vasten. Hän nostaa esille Israelin toimet palestiinalaisia vastan. Toisaalta käytetään kovia otteita palestiinalaisalueilla, mutta samalla jätetään omien kansalaisten arkinen turva haavoittuvaksi. Pienemmin vaurioin selvittäisiin turvatoimia tiukentamalla kotinurkilla kuin massiivisilla operaatioilla naapurin tontilla.

Scheinin otaksuu, että erilaiset sivullisiin kohdistuvat iskut ovat tulleet jäädäkseen ja siinä mielessä ihmisten turvallisuus järkkyy. "Parempi, että pannan rahaa turvatoimiin ja miehiä kentälle kuin että sen sijaan laajennetaan jatkuvasti poliisin valtuuksia, niin kuin meillä tehdään. Valtuuksia on jo riittävästi."

Poliisin valtuuksien kasvattamiselle haetaan oikeutusta terrorismin torjunnasta. Scheinin näkee valtuuksien laajentumisen johtavan siihen, että niitä käytetään muuhunkin kuin mitä varten ne on myönnetty. Ja silloin saatetaan mennä pahasti hakoteille.

"Kun ei ole oikeaa terrorismia, käytetään laajentuneita oikeuksia vaikkapa eläinaktivisteja vastan. Turkistarhaiskuissa ei kuitenkaan ole kyse terrorismista, vaan vahingonteosta ja mahdollisesti kotirauhan rikkomisesta." Kaikki ei ole miltä näyttää

Ruotsalaisen saaressa ollaan kuin lintukodossa. Vesilinnut kelluvat aallokossa, pikkuvisertäjät puikkelehtivat puiden oksistossa ja jokunen lokin rääkäisykin halkaisee ilman. Merenkäynti kovenee. Purjevene on laskenut purjeensa ja lipuu moottorin voimalla eteenpäin. Vain suuremman kokoluokan paatit uhmaavat aallokkoa.

Sanotaan, että Suomi on lintukoto. Maailman kauheuksiin verrattuna se toki sitä onkin. Kiiltokuvan takaa löytyy myös rujompi puoli. Kaikki ei ole miltä näyttää. Vähemmistöjen ongelmiin perehtynyt Martin Scheinin tietää tämän.

"Monessa suhteessa Suomi on myönteinen esimerkki vähemmistöjen hyvästä kohtelusta. On silti ongelmiakin. Olen ollut paljon tekemisissä saamelaisten kanssa ja huomannut, että toisella kädellä Suomi tekee hyviä lakeja, mutta toisella kädellä kaikki tehdään tyhjäksi. Saamelaiskulttuuri on uhattuna, kun sen aineellinen perusta tuhotaan."

Myös toisen vähemmistön, romanien kohtelussa Scheinin näkee piirteitä, joita voi kutsua valtaväestön taholta kohdistuvaksi syrjinnäksi. Romaneilta estetään usein pääsy ravintolaan, ja heidän on vaikea saada asuntoja. Suuri osa lapsista pannaan erityisopetukseen, minkä Scheinin arvioi johtavan koulutukselliseen umpikujaan.

Åbo Akademin palkollisena hän ei malta olla mainitsematta myös ruotsinkielisen väestönosan kipuja: "Ruotsinkielisten osuuden laskiessa kaksikielisyys ei käytännössä toimi enää."

Oma lukunsa ovat pakolaiset, maahanmuuttajat. Scheinin otaksuu terrorismikeskustelun voivan vaikuttaa kielteisesti heidän asemaansa myös Suomessa.

Scheinin havaitsee rakenteellisen syrjinnän olevan yhä syvällä suomalaisissa. Se ei näy, mutta syrjinnän kohteeksi joutuvat tuntevat ja tietävät sen. Poliisi ei ota vähemmistöjen asioita samalla vakavuudella kuin valtaväestön asioita eivätkä jutut etene aina normaaliin tapaan syyttäjäportaassakaan.

Erityisraportoijan tehtävä vie Martin Scheininin tulevalla viikolla Geneveen. Siitä alkaa juoksu terrorismin vastaisen sodan rintamilla eri puolilla maailmaa. Martin Scheinin on varma, että tekee hän työnsä kuinka hyvin tahansa, tehtäväkenttää jää hänen pestinsä päättymisen jälkeenkin.

Nuoret pesevät Ruotsalaisen mökin kuistin pikkuikkunoita vanhaan malliin sanomalehdellä hangaten. "Syödäänkö me vielä tänään", tyttö huikkaa Martin Scheininille. "Siellä on lettutaikina valmiina", kuuluu vastaus. Vieraalle hän huikkaa: "Ollaan me syöty jo tänään. Et arvaa mitä -- haukea."