Koh­te­lias ja ys­tä­väl­li­nen, mutta ei mikään suu­palt­ti – Glen Kamara antaa te­ko­jen­sa puhua puo­les­taan ken­täl­lä

Se oli kesäkuun 8. päivän ilta Ratinan stadionilla, kun salamat leimahtivat ja kaatosade pieksi jokaisen.

Glen Kamara pelaa Glasgow Rangersissa.
Glen Kamara pelaa Glasgow Rangersissa.
Kuva: ROBERT PERRY

Se oli kesäkuun 8. päivän ilta Ratinan stadionilla, kun salamat leimahtivat ja kaatosade pieksi jokaisen. Huuhkajien pelaajat eivät läpimärkyydestään välittäneet, sillä he olivat voittaneet Bosnia ja Hertsegovinan maalein 2–0.

Sillä hetkellä tapahtui jotain.

– Silloin aloimme ajatella, että voimme itse asiassa menestyä (näissä karsinnoissa), Glen Kamara sanoo.

Kamara nimeää tuon ottelun EM-karsintojen kohokohdakseen. Tulikuuma Teemu Pukki iski toisella jaksolla kaksi maalia vierasjoukkueen verkkoon.

24-vuotias keskikenttäpelaaja Kamara oli vahvasti mukana Pukin avausmaalissa. Maalivahti Lukas Hradecký potkaisi puolipitkän syötön kentän keskelle Kamaralle, joka pyörähti erinomaisella haltuunotollaan vastustajasta irti. Sitten pysäytys, katse eteen auenneeseen väylään ja syöttö Pukille jalkaan.

Kamaraa alkaa naurattaa.

– Teemu teki kaiken työn. En voi ottaa siitä kunniaa.

Pyysitkö palloa Hradeckýltä? Etkö ajatellut, että se on syöttö riskialueelle?

– Ehkä olin täynnä itseluottamusta silloin. Onneksi sain harhautettua vastustajani ja syötin pallon Teemulle.

Tampereella syntynyt ja Espoossa kasvanut Kamara on erittäin kohtelias ja ystävällinen nuori mies. Haastateltavana hän on kuitenkin haastava, sillä Arsenalin akatemiassa pelaajaksi jalostuneen Kamaran englanninkieliset vastaukset ovat pääosin kuin ammattilaisseuran mediaoppaasta.

Välillä samat lauseet toistuvat vastauksesta toiseen.

Kentällä Kamara on kuitenkin antanut tekojensa puhua puolestaan. Hän pelasi A-maajoukkueessa ensimmäisen täyden kilpailullisen ottelun lokakuun 15. päivänä 2018 Kreikkaa vastaan Kansojen liigassa.

Johtopäätös ottelun jälkeen oli kristallinkirkas: tähti on syttynyt.

– En sanoisi, että pelaan parasta jalkapalloani vielä, mutta olen matkalla sitä kohti.

Se on huomattu muuallakin. Suomalainen on huhuissa liitetty moniin Valioliigan seuroihin. Tällä hetkellä Kamara keskittyy oppimaan keskikenttäpelaamisen saloja Glasgow Rangersissa entisen superpelaajan Steven Gerrardin alaisuudessa.

Gerrard on kehunut Kamaraa vuolaasti julkisuudessa.

– On aina mahtava kuulla hyviä asioita itse legendalta, joka on myös managerini, Kamara kuittaa.

Yksi Kamaran nuoruuden unelmista täyttyi, kun hän pääsi 16-vuotiaana Arsenalin akatemiaan, sillä hän on aina kannattanut lontoolaisseuraa. Yksi idoli oli ylitse muiden: poika seurasi Thierry Henryä innokkaasti.

– Olin hyökkääjä ja aika nopea. Taisin olla 14 tai 15, kun vaihdoin keskikentälle. Muutos ei vienyt lopulta kauan.

Huuhkajien keskikentällä hän on parhaimmillaan, kun vierellä on Tim Sparv. Kapteeni Sparv sanoi torstaina olevansa pelikykyinen.

Rangers miehittää keskikentän keskustaa kolmella miehellä, mutta Kamara pystyy sopeutumaan trioon tai duoon. Skottijoukkueen pukukopissa on puhuttu myös Suomen mahdollisuudesta päästä EM-turnaukseen.

– Kun sanoin joukkuekavereilleni, että emme ole koskaan olleet arvokisoissa, he olivat aivan ymmällään. Kaikki jännittävät puolestani.