Koh­dun­kau­lan syöpää eh­käi­se­vä rokotus suo­sit­tu, estää val­ta­osan syö­vis­tä

Rokotusohjelman arvioidaan estävän neljä viidestä kohdunkaulan syöpätapauksesta.

Suomalaistytöt ovat ottaneet kohdunkaulan syöpää ehkäisevän rokotteen hyvin vastaan. Lähes 70 prosenttia 15-vuotiaista tytöistä on saanut rokotteen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek. Hänen mukaansa tätä nuoremmilla rokotuskattavuus on toistaiseksi alhaisempi.

HPV-rokotetta on annettu maksutta viime lokakuun lopusta lähtien 6.-9.-luokkalaisille tytöille.

- Suosittelimme, että rokotukset aloitetaan kouluissa 9.-luokkalaisista, jotta heidät ehditään rokottaa ennen kuin he jättävät peruskoulun. Rokotesarjaan kuuluu kolme annosta, Nohynek sanoo.

Rokotuksen suosiossa on kuntakohtaisia eroja. THL:n tilastot osoittavat, että suurista kaupungeista rokotukset lähtivät parhaiten vauhtiin Espoossa. Vuonna 1998 syntyneistä tytöistä noin 70 prosenttia otti ensimmäisen rokotusannoksen.

Varsinkin pienissä kunnissa rokotettavia saattaa olla niin vähän, että lähes kaikki halukkaat ovat jo ehtineet saada piikin.

Rokote tehoaa parhaiten, kun se annetaan ennen sukupuolielämän aloittamista. Rokote torjuu 95 prosenttia kohdunkaulan syövän vaikeista esiasteista. Niitä aiheuttavat kaksi yleisintä papilloomavirustyyppiä. Rokotusohjelman arvioidaan estävän neljä viidestä syöpätapauksesta.

Suomessa todetaan vuosittain 150 kohdunkaulan syöpää ja siihen kuolee 50 naista. Suomen syöpärekisterin seulontatoimintojen päällikön Tytti Sarkealan mukaan alle 40-vuotiailla kohdunkaulan syövät ovat viime vuosina hieman lisääntyneet. Hän arvioi, että syynä tähän on HPV-infektioiden lisääntyminen.