Vaatesuunnittelu: Tytti Ala­pie­ti suun­nit­te­lee Pi­ki­saa­res­sa ui­ma­pu­ku­ja ja muita vaat­tei­ta

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Kissit ja tissit tiskiin – Va­lo­ku­vaa­ja Xeniya Balsara haluaa tuoda esille kis­so­jen ja rin­to­jen kau­neut­ta ja mo­ni­nai­suut­ta

"Kun selvitin asiaa, olin ihmeissäni, ettei kukaan ollut tehnyt vastaavaa sarjaa, vaikka paljon vitsaillaan siitä, että tissit ja kissat ovat internetin suosituimmat asiat."

Helsinkiläistynyt valokuvaaja Xeniya Balsara koostaa kuvasarjastaan kirjaa. Kuvaamisesta hän innostui opiskeluaikoina, ja nyt valokuvaus tuo hänelle leivän pöytään.
Helsinkiläistynyt valokuvaaja Xeniya Balsara koostaa kuvasarjastaan kirjaa. Kuvaamisesta hän innostui opiskeluaikoina, ja nyt valokuvaus tuo hänelle leivän pöytään.
Kuva: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Nainen katsoo kohti katsojaa sylissään kissa. Valokuvaaja Xeniya Balsaran kuvasarja Cats and boobs, suomennettuna leikkisästi Kissit ja tissit, on pysäyttävä. Kuvissa naiset poseeraavat yläosattomissa kissojensa kanssa.

– Naiset ovat olleet hyvin vastaanottavaisia, vaikka suomalaiset ovat yleensä varautuneita, Balsara kertoo.

Kuvasarja sai alkunsa pari vuotta sitten.

– Pidän kissoista ja ihmiskehoista ja halusin kuvata Sideshow-projektin jälkeen vähemmän rajattua aihetta. Kun selvitin asiaa, olin ihmeissäni, ettei kukaan ollut tehnyt vastaavaa sarjaa, vaikka paljon vitsaillaan siitä, että tissit ja kissat ovat internetin suosituimmat asiat.

Tähän mennessä sarjaan on kuvattu 42 mallia. Kuvattavia malleja on kuitenkin vielä lähemmäs sata.

Valtaosa malleista on ollut nuoria aikuisia, yleensä alle 45-vuotiaita. Mukana on niin ensikertalaisia kuin kokeneempiakin malleja.

Balsara tulee myös Ouluun kuvaamaan syyskuussa. Malleja on jo löytynyt kymmenen, mutta mukaan mahtuu vielä, kuvaaja kertoo.

Kuvaajan toiveissa olisi kuitenkin vielä löytää normeja rikkovia malleja, kuten transnaisia, masektomian eli rinnanpoiston tehneitä tai vanhempia naisia.

Balsaralla on ollut suunnitteilla vastaava kuvasarja myös miehistä työnimellä Dicks and dogs. Kukaan ei kuitenkaan halunnut koiraa lähelle alapäätään, joten nyt Balsaralla on työn alla Perfect Dick Selfie -kuvasarja.

Kissakuvat ovat saanut varsin ristiriitaisen vastaanoton. Naiset ovat suhtautuneet teemaan varsin avoimesti ja kannustavasti, ikävää palautetta on tullut lähinnä miehiltä.

Balsaran töitä vastaan on hyökätty etenkin internetissä. Balsaran on väitetty esimerkiksi varastaneensa kuvaideansa Pahat pojat -elokuvasta.

– Miehet ovat sanoneet minua seksistiseksi ja misogynistiksi. Naiset ovat tukeneet ja puolustaneet minua, Balsara kiittää.

Balsaran on myös sanottu olevan mies, joka vain etsii seksiä.

– Kyllä olen naisvalokuvaaja, joka etsii malleja, Balsara painottaa.

Balsara työstää parhaillaan kuvasarjasta kirjaa, joka on tarkoitus julkaista loppuvuodesta.

– Projekti alkoi kasvaa, kun naiset alkoivat kuvatessa kertomaan itsestään. He kertoivat vaikuttavia ja kiinnostavia tarinoita itsestään ja elämästään. Tämä on oikeastaan heidän projektinsa, Balsara kuvaa.

Kirjassa tekstit tulevat malleilta. Tulevassa kirjassa on mukana 60 naista.

– Vaikka valokuvat ovat rauhallisia, tekstit voivat kertoa hyvinkin vaikeasta elämästä.

Kuvia on ollut jo esillä Helsingissä House Pridessa Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä. Hän käy myös neuvotteluja näyttelyn järjestämiseksi Roomassa.

Vaikka Suomessa alastomuuteen suhtaudutaan avoimemmin jo saunakulttuurin myötä, oli näyttelyn mainostaminen Balsaran mukaan vaikeaa. Kaupoissa ei haluttu näyttelyn mainoksia esille. Edes Helsingin Stockmann, joka oli Helsinki Pride -tapahtuman yhteistyökumppani, ei halunnut laittaa flaijereita esille, sillä ne eivät olleet yrityksen markkinointistrategian mukaisia.

– Alastomuutta on edelleen vaikea näyttää julkisesti.

Xeniya Balsara

Syntynyt vuonna 1981 Minskissä.

Asuu Helsingissä.

Opiskellut kemiaa tohtorikoulutettavana Helsingin yliopistossa, väitöskirjaa vaille valmis. Maisterin tutkinto Moskovan valtionyliopistosta. Opiskellut lisäksi painotekniikkaa Metropoliassa.

Itseoppinut valokuvaaja. On toiminut myös mallina.

Aiemmin pitänyt kaksi näyttelyä. Vuonna 2012 näyttely From circus with love Turmion Kätilöistä sekä vuonna 2016 näyttely Welcome to Sideshow.

Kiinnostunut tieteestä, biohakkeroinnista, kalligrafiasta ja typografiasta.

Kissaihminen, kotona on yksi harmaa tabbykuvioinen kissa.

Valokuvaajista Balsaraa inspiroi Jan Saudek.

Cats and boobs -kuvasarja

Kuvasarjaan voivat osallistua kaikki itsensä naiseksi identifioivat yli 18-vuotiaat kissansa kanssa. Iällä, koolla tai kissan rodulla ei ole väliä.

Sarjaan voi ilmoittautua sähköpostitse osoitteeseen xeniya.balsara@gmail.com

Kuvasarjasta koostettava kirja julkaistaan joulukuussa.