Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kipu on Pertti Lat­va­lan vaativa kump­pa­ni –  ran­kin­ta oli muut­tu­mi­nen ak­tii­vi­ses­ta te­ki­jäs­tä au­tet­ta­vak­si

Työtapaturma teki katsastusmiehenä työskennelleestä Pertti Latvalasta yhden noin miljoonasta suomalaisesta, joille arkiset toimet ovat kivun takia haasteellisia.

Työtapaturma teki katsastusmiehenä työskennelleestä Pertti Latvalasta yhden noin miljoonasta suomalaisesta, joille arkiset toimet ovat kivun takia haasteellisia.
Työtapaturma teki katsastusmiehenä työskennelleestä Pertti Latvalasta yhden noin miljoonasta suomalaisesta, joille arkiset toimet ovat kivun takia haasteellisia.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Laskettelua, laitesukellusta. Nuoruudessa moukarimies, ukonpana uintia, punttisalia ja työmatkat pyöräillen Jäälistä Limingantulliin.

Tänään sama mies tarvitsee aamutoimiinsa puolitoista tuntia.

Rankinta oli muuttuminen aktiivisesta tekijästä autettavaksi, vuonna 2005 elämäntoverikseen kroonisen kivun saanut Pertti Latvala, 59, tunnustaa.

Työtapaturma teki katsastusmiehenä työskennelleestä Latvalasta yhden noin miljoonasta suomalaisesta, joille arkiset toimet ovat kivun takia haasteellisia.

– Merkkivirhe se oli. Ei ollut kunnon merkinantovälineitä, hän kertoo tapahtuneesta.

Latvala oli rekan alla, kun jalka jäi kiinni johonkin.

– Matkaa rekan hyttiin oli sellaiset 15 metriä. Kun huusin ”Älä liikuta!”, kuljettaja kuuli ”Liikuta”.

Latvala ehti väistää, mutta polvi muljahti pahoin.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut, että olisin antanut mennä pään. Annoin mennä jalan.

Polvi kipuili kuukausia, ja tähystysleikkauksella haettiin helpotusta.

Kymmenen kertaa leikkaussalissa

Kaksi päivää myöhemmin ilo normaaliin palaamisesta kaatui kummaan kuumeiluun. Ilmeni, että Latvala oli saanut sairaalabakteerin.

– Kahden viikon aikana olin leikkaussalissa kymmenen kertaa.

Polven hermo nirhautui, Latvala kertoo. Hänelle annettiin arvio, jonka mukaan hermo kasvaisi kiinni 15–20 vuoden aikana. Nyt 12 vuotta myöhemmin rispainen hermo onkin jakautunut.

Vammautuminen oli lähtölaukaus monenlaiselle taistelulle muun muassa vakuutusbyrokratian kanssa.

Latvala toteaa, ettei muista pahimmista ajoista juuri mitään – vuosista 2005–2008.

Puoliso Pipsa Sammalmaa-Latvala palauttaa mieleen yhden rankimmista hetkistä:

– Pertti otti kirveen liiteristä ja oli lähdössä vakuutusyhtiöön. Pidin auton ovea kiinni, ettei raivoava mies päässyt rattiin.

Tie parempaan alkoi, kun puoliso löysi netistä Suomen Kipu ry:n sivut. Latvala on päätynyt pyörätuolista ja keppien kanssa kulkijasta vertaistukiryhmän vetäjäksi.

Aktiiviseen elämään tottunut ymmärtää hyvin niitä, jotka kokevat saman rajun muutoksen. Siksi Latvala on ollut aina valmis myös antamaan kivulle kasvot.

Vertaisvaikuttamisen ohella hän on nähnyt tärkeäksi osallistua myös muutoin, sen mukaan toki, miten kipu sallii.

Olisiko liikuttajana liikkujan mieli, sinni suorittaa, joka siivittää Latvalaa, luottotukijaa.