Mainos

Kil­pis­jär­vi kas­vat­taa suo­sio­ta luon­to­mat­kai­lus­sa

Käsivarren upea luonto tarjoaa henkeäsalpaavat puitteet lomalle. Kilpisjärven kylää ympäröivien tunturiylänköjen ja vuorien loputon maisema kutsuu luokseen ensikertalaisia ja saa kävijän palaamaan vuosi toisensa jälkeen uudestaan.

Saana –tunturi uudesta perspektiivistä SUP-laudan päältä.
Saana –tunturi uudesta perspektiivistä SUP-laudan päältä.
Kuva: Eeva Varja

Juuret Kilpisjärvellä

Uusi-Seelantilainen Gareth Hutton on kotiutunut Kilpisjärvelle, eikä ihme. Alueen luonto on ainutlaatuinen Suomessa. Missään muualla ei tunturien huiput kohoa yli kilometrin korkeuteen.

Karua ja jylhää erämaamaisemaa herkistävät harvinaiset kasvit ja eläimet. Upeat tunturimaastot alkavat kotiovelta ja jatkuvat niin Ruotsin kuin Norjankin puolelle.

Luonto ja pohjoisesta löytynyt elämän rakkaus, nykyinen vaimo Elina, saivat Garethin kasvattamaan juuret Kilpisjärvelle. Vuonna 2012 perustettu Adventure By Design työllistää yrittäjän lisäksi kaksi opasta.

Elinan ja Garethin kotiovelta pääsee suoraan erämaan rauhaan.
Elinan ja Garethin kotiovelta pääsee suoraan erämaan rauhaan.

“Kilpisjärven alueen suosio on kasvanut luontomatkailijoiden parissa. Yhä useampi haaveilee vaeltamisesta, mutta kokemuksen, seuran tai varusteiden puute estää lähtemästä. Meidän työmme on poistaa näitä esteitä, tuoda luonto ja vaeltaminen mahdolliseksi kaikille”, toteaa Hutton.

“Erityisesti panostamme niihin asiakasryhmiin, jotka haluavat päästä nauttimaan luonnosta. Vaellus voi olla myös stressitön kokemus”, mies iloitsee.

Vaellukselta vastapainoa työhön

Adventure by Designin vaellukselle aiemmin osallistunut Maarit palaa Kilpisjärvelle tänä kesänä.

Helsinkiläiselle pariskunnalle opastettu vaellus oli positiivinen kokemus; viikko Ruotsin, Norjan ja Suomen erämaassa sytytti rakkauden vaeltamiseen ja antoi tarpeelliset taidot jatkaa harrastusta.

He ovat vaeltaneet omatoimisesti jopa Mont Blancin ympäri kulkevan klassikkoreitin.

Nyt palataan Kilpisjärven maisemiin kulkemaan samoja reittejä kuin ensimmäisellä vaelluksella. Ja luonnollisesti tavataan myös Adventure by Designin tiimi.

Opastettu vaellus sytytti rakkauden vaeltamista ja pohjoisen upeaa luontoa kohtaan.
Opastettu vaellus sytytti rakkauden vaeltamista ja pohjoisen upeaa luontoa kohtaan.

“Parasta antia olivat oppaalta saadut neuvot, häneltä pystyi kysymään mitä vain!” Maarit kertoo.

Vesistöjen ylityksiin lähellä oleva opas toi varmuutta ja turvallisuuden tunnetta. Ennen reissua ajatus vieraan kanssa vaeltamaan lähtemisestä hieman jännitti, mutta tunne hävisi nopeasti.

Opas tuntui ystävältä, jonka kanssa pystyi sekä kulkemaan hiljaa omiin ajatuksiin uppoutuneena että käymään keskusteluja isoistakin asioista.

Maaritille luontosuhde on tärkeä, ja luonnossa liikkuminen hyvää vastapainoa työlle. Hän tuntee olevansa onnellisimmillaan kävellessä erämaassa, jossa voi kokea yhteyttä kaikkeen merkitykselliseen.

Monipuolinen valikoima vaelluksia

Vaelluksella mieli irtaantuu arjesta ja työkiireet unohtuvat.
Vaelluksella mieli irtaantuu arjesta ja työkiireet unohtuvat.
Kuva: Elina Hutton

Adventure by Designin tarjoamien ryhmävaellusten klassikko on Käsivarren erämaan vaellus, jolla käydään tietysti myös Halti-tunturilla.

Kovimmat seikkailijat valitsevat 10-päivän vaelluksen, joka kulkee lukuisien luonnonsuojelualueiden kautta Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Reisan kansallispuiston vaellus on tämän vuoden uutuusreitti, sinne lähdetään syksyllä nauttimaan ruskan väriloistosta ja revontulista.

Reisan kansallispuiston ruskan sävyt ovat upeat.
Reisan kansallispuiston ruskan sävyt ovat upeat.
Kuva: Gareth Hutton

Perinteisten vaellusten lisäksi seikkailuhenkisemmille on tarjolla vaelluksia tunnettujen reittien ulkopuolelta.

Kaveriporukoiden vaellusten lisäksi yritys on toteuttanut myös yritysten tiimipäiviä erämaassa: “Mikään ei sido työporukkaa paremmin yhteen kuin yhteinen vaellus”, toteaa Adventure by Designin opas Eeva.

Saana –tunturi uudesta perspektiivistä SUP-laudan päältä.
Saana –tunturi uudesta perspektiivistä SUP-laudan päältä.
Kuva: Eeva Varja

Toisaalta tarjolla on myös miniseikkailuja, retriittejä ja päiväretkiä. Päiväretkellä pääsee tutustumaan tunturikasveihin, alueen upeimpiin vesiputouksiin tai unohtumattomalle kanoottiretkelle kirkkaisiin tunturivesistöihin.

Tämän kesän uutuutena ovat suositut SUP-laudat sekä saunailta erämaassa. Adventure by Design tarjoaa välineitä myös vuokralle.


Opastettuja vaelluksia Kilpisjärveltä 

Kilpisjärven päiväretkiä 

Välinevuokrausta Kilpisjärvellä