Kil­pi­rau­has­lääk­keen käy­tös­tä raju kiista

Valvira tutkii lääkärien toisistaan tekemiä valituksia. Oysin endokrinologi puolustaa koeteltua hoitotapaa.

Kilpirauhasen vajaatoimintaan soveltuvasta lääkityksestä kiistellään rajusti. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira tutkii tällä hetkellä kolmesta eri lääkäristä tehtyjä ilmoituksia.

Niissä epäillään, että lääkärit eivät ole toimineet asianmukaisesti määrätessään potilaille erityislupaa edellyttävää T3-lääkettä.

Valviran ryhmäpäällikkö ja lääkintöneuvos Markus Henriksson kertoo, että ilmoituksia ovat lähettäneet toiset lääkärit.
Valvira on jo päättänyt rajoittaa yhden lääkärin oikeuksia niin, että hän ei saa hoitaa potilaidensa kilpirauhassairauksia.

Tamperelaisen Amplia-klinikan erikoislääkäri Taija Somppi on yksi noin paristakymmenestä lääkäristä Suomessa, jotka kirjoittavat potilailleen T3-hormonia kilpirauhasen vajaatoimintaan. Hän on tyrmistynyt Valviran toimista.

”On aivan ennenkuulumatonta, että näin perusteettomasti puututaan lääkärien oikeuksiin. Potilaat ovat voineet lääkityksellä hyvin. Ilmoituksen ovat tehneet kollegat, jotka eivät käytä T3-lääkitystä hoitaessaan potilaita. Nyt kaikki muutkin T3-hormonia määräävät lääkärit ovat peloissaan, eivätkä enää uskalla määrätä kyseistä lääkitystä.”