Kil­pai­lu lu­ki­joil­le: Pue Mart­ti-pat­sas ennen talven tuloa

Pikkuinen pronssipoika Martti on oululaisten maskotti. Kaleva järjestää kaikille avoimen lukijakilpailun ja haastaa vaatettamaan pikkuruisen poikapatsaan pohjan puhureita vastaan.

Martin mitat kilpailun töitä varten löytyvät kuvasta.
Martin mitat kilpailun töitä varten löytyvät kuvasta.

Pikkuinen pronssipoika Martti on oululaisten maskotti. Martti istuu jalat roikkuen kuvanveistäjä Sanna Koiviston Ajan kulku -veistoksen kaarijalustan nokassa Maria Silfvanin puistossa, Oulun kaupungintalon takana.

Kaleva järjestää kaikille avoimen lukijakilpailun ja haastaa vaatettamaan pikkuruisen poikapatsaan pohjan puhureita vastaan.

Martin mitat kilpailun töitä varten löytyvät kuvasta.
Martin mitat kilpailun töitä varten löytyvät kuvasta.

Tyyli on vapaa: asu voi olla neulottu, ommeltu, virkattu tai valmistettu vaikka kierrätysmateriaaleista. Pääasia, että se on itse tehty.

Taiteilijan mukaan Martti-poika edustaa tulevaisuutta.

– Ja tulevaisuushan on hyvin avoin. Asu voi siis olla mitä tahansa, eikä tarvitse pysyä kiinni tämän ajan muotitrendeissä, Sanna Koivisto sanoo.

Martti on puettu muutaman kerran spontaanisti aiemminkin. Martti-patsaan tuntematon vaatettaja sai jopa 100 tekoa Oulusta-tunnustuksen

Suomen Taiteilijaseuran tuoreen tutkimuksen mukaan oululaiset arvostavat julkista taidetta eniten koko maassa. Peräti 83 prosenttia oululaisista haluaa taidetta arkiseen ympäristöönsä.

Pukemalla Martin kisaan osallistujat voivat konkreettisesti osoittaa tätä rakkauttaan ja todistaa taiteen positiivista, yhteisöllistä vaikutusta.

– Olen iloinen, että teokseni puhuttelee oululaisia ja tällä tavalla yhteisöllistetään. Että taide tuodaan ihmisten lähelle ja mieluisaksi asiaksi, Koivisto toteaa.

Kilpailuohjeet:

Ota Martille tehdystä asusta kuva ja lähetä se Kaleva.fi:n 13222-lomakkeen kautta.

Oulun kaupungilta on lupa, että asun voi kilpailuaikana kuvata Martin päällä, mutta patsas tulee riisua kuvauksen jälkeen. Halutessaan voi lähettää kuvan myös pelkästä asusta.

Veistosta ei saa töhriä tai vahingoittaa.

Kilpailuaika on 13.10.–6.11.2016.

Esiraati valitsee kolme lähetettyä ehdotusta loppukilpailuun. Raadin muodostavat kuvanveistäjä, taidemaalari Sanna Koivisto, ompelija, artesaani ja Dodo ry:n jäsen Vuokko Haljoki, joka on erikoistunut kierrätys- ja korjausompeluun, sekä kulttuuritoimittaja Eeva Kauppinen.

Voittajan ratkaisee yleisöäänestys, joka avautuu Kaleva.fi-sivustolla Martin päivänä 10.11. Äänestysaikaa on yksi viikko.

Pääpalkinto on 50 euron lahjakortti käsityöliikkeeseen. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Katso kilpailuun lähetettyjä kuvia.