Energiatalous: Oulun Energia tar­vit­see lisää ener­gia­puu­ta - kysyntä kasvaa lä­hi­seu­dun en­si­har­ven­nus­puul­le

Kolumni: To­rin­ran­nan alue suo­ras­taan huutaa vielä yhtä korkeaa ra­ken­nus­ta

Kiis­tel­lyn ase­di­rek­tii­vin vai­ku­tus huo­let­taa met­säs­tä­jiä ja am­pu­ma­har­ras­ta­jia

EU-maiden sisäministerit tavoittelevat tänään yhteistä näkemystä aseiden käyttöä ja hallussapitoa sääntelevästä asedirektiivistä.

Metsästysaseita. Arkistokuva.
Metsästysaseita. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

EU-maiden sisäministerit tavoittelevat tänään yhteistä näkemystä kiistellystä asedirektiivistä, jolla tiukennetaan aseiden käyttöä ja hallussapitoa koskevaa sääntelyä.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) ei ole Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa paikalla. Hän osallistuu kokoomuksen puoluekokoukseen Lappeenrannassa. Orpoa sijaistaa valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen.

Sisäministeriön mukaan Suomen tärkein tavoite eli reserviläistoiminnan turvaaminen on neuvotteluissa saavutettu. Suomi on myös yrittänyt minimoida vaikutuksia metsästykseen, urheiluammuntaan ja asekeräilyyn.

EU-maat ovat saavuttaneet virkamiestasolla kompromissin, jossa on vielä joitakin Suomelle kiistanalaisia kohtia. Suomessa on arvosteltu sitä, että tietyt puoliautomaattiaseet ja isot lippaat kiellettäisiin. Sisäministeriön mukaan kompromissi kuitenkin mahdollistaa poikkeusluvan myöntämisen reserviläisille.

Muillakin kansallisia huolia

Myös monilla muilla mailla on kansallisia varaumia aselainsäädännön tiukentamiseen. Ruotsissa harrastetaan Suomen tavoin metsästystä ja Tshekissä ollaan huolissaan urheiluammunnan rajoittamisesta.

Neuvotteluja hyvin tunteva EU-lähde sanoi tällä viikolla, että keskeinen haaste on ollut sovitella yhteen kansallisia erityispiirteitä.

– Joissakin maissa on melkein kulttuurinen asia, että ihmisillä on aseita, ei vain yhtä vaan useampia. Emme voi kirjoittaa direktiiviä, jonka käytännön vaikutus olisi, että jokainen, jolla on ase, voi pitää sen.

Asedirektiivin uudistus sai vauhtia Pariisin marraskuun terrori-iskujen jälkeen. Neuvotteluissa on yritetty hakea tasapainoa turvallisuuden ja kansallisten erityispiirteiden huomioinnin välillä.

EU-lähteen mukaan sisäministerit todennäköisesti vahvistavat virkamiestasolla syntyneen kompromissin. Lopullinen tulos selviää vasta sen jälkeen, kun neuvottelut Euroopan parlamentin kanssa on käyty.