Kiina vi­ral­li­ses­ti WTO:n jä­se­nek­si

Kiinasta tulee virallisesti Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen tiistaina.

Kiinasta tulee virallisesti Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen tiistaina. Jäsenyys astuu voimaan tasan kuukausi sen jälkeen kun WTO:n 142 jäsenmaata hyväksyivät Kiinan jäsenyyden ministerikokouksessa Qatarin Dohassa marraskuussa.

Kiinan jäsenyys toteutuu 15 vuotta kestäneiden ponnistelujen jälkeen. Kiina toivoo jäsenyyden auttavan sen siirtymistä markkinatalouteen ja toisaalta varmistavan, että ulkomaiset rahavirrat valuvat jatkossakin vuolaina Kiinaan.

Kansainväliset investoijat odottavat jo innolla Kiinan suurten markkinoiden avautumista.

WTO:n kilpailusäännöt aiheuttavat myös ongelmia Kiinalle. Sen myönsi myös pääministeri Zhu Rongji maanantaina puhuessaan jäsenyyden hinnasta.

"Jotkut teollisuudenalat, tuotteet ja yritykset kärsivät lyhyellä aikavälillä. Se, onko jäsenyydestä enemmän hyötyä kuin haittaa, riippuu omasta työstämme", Zhu sanoi.

Kiina on luvannut täyttää jäsenyyden mukanaan tuomat velvoitteet. Jäsenyys toteutuu kuitenkin aikana, jolloin maailmantalouden ongelmat heijastuvat Kiinankin taloudelliseen tilanteeseen.

Asiantuntijoiden mukaan Kiinan hallitus saattaa vielä joutua vaikeuksiin pyrkiessään taivuttelemaan protektionismiin taipuvaisia ja vaikutusvaltaisia paikallistason viranomaisia jäsenyysvelvoitteiden täyttämiseen.

"Kiina on sanansa mittainen maa. Velvoitteet on täytettävä kuuliaisesti", Zhu sanoi puheessaan paikallisviranomaisille.

Kiinan vauraan rannikkoseudun kuluttajat odottavat jäsenyyden tuovan mukanaan halvempia länsimaisia kulutustavaroita, ja rohkeimmat toivovat jopa byrokraattisten rajoitusten hellittämistä.

Vaikeuksia jäsenyys tuottaa etenkin tappiolliselle valtionsektorille ja maataloudelle, josta monien kiinalaisten elanto yhä riippuu. Uutistoimisto Xinhuan tekemän tuoreen kyselyn mukaan yli puolet kiinalaisista ei tiennyt mitään tai vain vähän siitä, miten WTO toimii.

"Tuskin kukaan odottaa Kiinan täyttävän jäsenyysvelvoitteensa aivan kirjaimellisesti ja ajallaan. Poliittiset realiteetit tulevat estämään sen ajoittain", arvioi Deutsche Bankin Aasian-toimintojen johtaja Michael Spencer uutistoimisto Reutersin mukaan.

WTO:n jäsenyys sitoo Kiinan talouden yhä läheisemmin maailmantalouteen. Se helpottaa ulkomaisten yritysten pääsyä Kiinan markkinoille, ja joidenkin asiantuntijoiden mukaan lujittaa Kiinan parikymmentä vuotta jatkunutta talouden uudistuspolitiikkaa.

Toisaalta jäsenyys myös helpottaa Kiinan vientituotteiden pääsyä maailmalle, mikä on aiheuttanut huolta etenkin vientikaupasta hyvin riippuvaisissa Kaakkois-Aasian maissa.