Pääkirjoitus: Ei laak­soa, ei kuk­ku­laa – vaa­ka­suo­ra ta­lou­den kas­vu­käy­rä lisää sääs­tö­pai­nei­ta

Luitko jo tämän: Ase­ma­kaa­vois­ta va­li­tuk­set menevät Oulussa läpi ää­rim­mäi­sen harvoin

Kalevan vaalivartti: Se­bas­tian Tynk­ky­sen so­me­tai­dot ja tapaus Mikko Kärnä

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Kiina ja Venäjä tuo­mit­se­vat Poh­jois-Ko­rean oh­jus­lau­kai­sun -

Kiina ja Venäjä ovat ilmoittaneet tuomitsevansa Pohjois-Korean tuoreimman ohjuslaukaisun.

Pohjois-Korea laukaisi yöllä Suomen aikaa ohjuksen, joka lensi Japanin yli lähellä pohjoissaari Hokkaidoa. Arkistokuva.
Pohjois-Korea laukaisi yöllä Suomen aikaa ohjuksen, joka lensi Japanin yli lähellä pohjoissaari Hokkaidoa. Arkistokuva.
Kuva: KCNA

Kiina ja Venäjä ovat ilmoittaneet tuomitsevansa Pohjois-Korean tuoreimman ohjuslaukaisun. Pohjois-Korea ampui yöllä Suomen aikaa ohjuksen Japanin yli.

- Kiina vastustaa sitä, että Pohjois-Korea rikkoi YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa ja käytti ballistista ohjusteknologiaa laukaisussa, Kiinan ulkoministeriön edustaja Hua Chunying sanoi.

Kiina kehotti osapuolia olemaan pidättyväisiä.

- Kenenkään ei pitäisi tehdä mitään, mikä kärjistäisi tilannetta niemimaalla ja alueella.

Pohjois-Korea teki ohjuskokeensa vain muutama päivä sen jälkeen, kun YK asetti maalle tuoreita pakotteita sen ydinkokeen takia.

- Venäjä on syvästi huolissaan viimeisimmistä provokatiivisista laukaisuista, jotka edelleen kiristävät jännitteitä niemimaalla. Tuomitsemme jyrkästi sellaisten provokatiivisten toimien jatkamisen, Venäjän hallinnon edustaja Dmitri Peskov sanoi.

Yhdysvallat vaati ohjuskokeen jälkeen Kiinaa ja Venäjää suoraan toimintaan Pohjois-Korean suitsimiseksi. Asiasta kysyttäessä Kiinan ulkoministeriön Hua sanoi Kiinan jatkavan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien toimeenpanoa.

Japanin puolustusministeri: Pohjois-Korealla on Guam mielessään

Japanin puolustusministerin mukaan Pohjois-Korealla on "Guam mielessään." Puolustusministeri Itsunori Onodera puhui Yhdysvalloille kuuluvan Guamin tilanteesta perjantaina.

Ohjus lensi kaikkiaan 3 700 kilometriä, ja Onodera huomautti, että se riittää Guamin saavuttamiseen.

- Emme voi tietää Pohjois-Korean päämääriä, mutta sen perusteella, mitä he ovat sanoneet, luulen heillä olevan Guam mielessään, Onodera sanoi.

Pohjois-Korea uhkasi kesällä ampua ohjuksia Tyynellämerellä sijaitsevalle Guamin saarelle.

Onodera varoitti myös, että Pohjois-Korea todennäköisesti jatkaa vastaavia toimia, sillä se näyttää selvästi sivuuttaneen YK:n sille asettamat pakotteet.

Asiantuntija: Pakotteille annettava aikaa

Tutkijaupseeri Juha Kukkola sotataidon laitokselta Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että ohjuslaukaisu oli jatkumoa Pohjois-Korean tänä vuonna kiihdyttämälle ohjustestien sarjalle. Hänen mukaansa ohjusjärjestelmien testaaminen jatkuu tällaisenaan.

Kukkola sanoo STT:lle, että laukaisemalla ohjuksen Pohjois-Korea haluaa näyttää, ettei YK:n asettamilla pakotteilla ole vaikutusta. Kukkolan mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista sanoa, että YK:n asettamat uudet pakotteet eivät toimisi. Esimerkiksi Irania kohtaan kohdistettiin pakotteita jo vuosia ennen kuin ydinsopimus saatiin aikaan, hän huomauttaa.

- Pakotteille pitää antaa aikaa toimia, ja ne oikeasti vaikuttavat Pohjois-Korean päätöksentekoon ja johdon laskelmiin asioista, Kukkola sanoo.

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi tämän viikon tiistaina Suomen aikaa Pohjois-Koreaan kohdistuvat pakotteet. Hyväksytty päätöslauselma kieltää muun muassa maakaasun viennin Pohjois-Koreaan ja asettaa rajoituksia jalostettujen öljytuotteiden vientiin. Se myös kieltää maita myöntämästä uusia työlupia pohjoiskorealaisille, jotka työskentelevät ulkomailla.

YK:lta tuskin uusia pakotteita

Tulevana perjantaina YK:n turvallisuusneuvosto pitää hätäkokouksen Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen takia. Kukkola uskoo, että YK suhtautuu Pohjois-Korean tuoreimpaan ohjuksen laukaisuun maltilla.

- Turvallisuusneuvostossa saatiin aikaan yksimielisesti päätös pakotteista, ja niille halutaan antaa aikaa vaikuttaa. Huolimatta Pohjois-Korean provosoivasta toiminnasta tilannetta ei haluta varmaan tarkoituksellisesti lähteä kiristämään, hän sanoo.

Kukkola uskoo, että kokouksesta tulee kovia lausuntoja, mutta pitää hyvin epätodennäköisenä, että YK asettaisi uusia pakotteita.

- Perjantaina tullaan näkemään diplomaattista kielenkäyttöä ja Pohjois-Korean suuntaan esitettyjä vaatimuksia ja syvää paheksuntaa. Mitään nopeita toimenpiteitä tuskin tulee, hän sanoo.