Kiina antoi ensi kertaa tie­to­ja: Maassa on var­mis­tet­tu yli 1 300 täysin oi­ree­ton­ta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa – Vi­ran­omais­ten mukaan oi­reet­to­mat voivat myös tar­tut­taa

Asiantuntijan mukaan oireeton voi tartuttaa taudin keskimäärin yli kolmeen muuhun ihmiseen.

Koronaviruksia elektronimikroskoopilla kuvattuna.
Koronaviruksia elektronimikroskoopilla kuvattuna.
Kuva: CDC/Fred Murphy/Wikipedia

Kiinassa on tällä hetkellä runsaat 1  300 todettua oireetonta koronavirustartuntaa, maa ilmoitti keskiviikkona.

Tämä oli ensi kerta, jolloin Kiina on antanut julki tietoja ihmisistä, jotka ovat saaneet koronatestissä positiivisen tuloksen, mutta joilla ei ole mitään sairauden oireita.

Kiinan terveysviranomaisten mukaan seurannassa on nyt noin 1  370 oireetonta koronapotilasta, joista 130:n tartunta oli tunnistettu viimeisen vuorokauden aikana.

Kiina ilmoitti samalla, että se alkaa julkistaa päivittäin tiedon oireettomien koronapotilaiden määrästä. Sairauden oireiden puuttumisesta huolimatta nämä henkilöt voivat tartuttaa virusta muihin, terveysviranomaiset lisäsivät.

On kuitenkin vielä epäselvää, miten herkästi virus tarttuu oireettomista kantajista.

Kiinalainen hengitystiesairauksien asiantuntija Zhong Nanshan arvioi viime viikolla, että oireettomat koronaviruksen saaneet voivat kukin tartuttaa viruksen laskennallisesti 3–3,5 ihmiseen.

Kiina on päättänyt, että kaikki henkilöt, joilla on todettu oireeton koronatartunta, joutuvat 14 vuorokauden karanteeniin. Kahden viikon karanteeniin joutuvat myös viruksen oireettomien kantajien lähikontaktit.

Kiina ei laske oireettomia koronaviruksen saaneita mukaan sairastuneiden lukumäärään, jos heillä ei ilmene myöhemminkään mitään sairauden oireita.

Koronaviruksen tartuntamäärä on laskenut Kiinassa melko alhaiseksi, mutta maan johto on huolestunut mahdollisuudesta, että epidemia alkaisi uudelleen ulkomailta tuotujen tartuntojen vuoksi.

Kiina testaa kaikki ulkomailta saapuvat muun muassa oireettoman tartunnan varalta.