Kier­tää­kö joulu vielä ma­has­sa? Terveen ihmisen vatsa ei syö­mäl­lä repeä, toteaa asian­tun­ti­ja

Liiallisesta joulusyömisestä johtuvat vatsavaivat ovat vain poikkeustapauksissa vaarallisia.

Moni söi taas jouluna kinkkua, rosollia ja laatikoita yli kylkiensä. Jouluun kuuluvat isot ateriat ja hiukopalat, useita kertoja päivässä.
Moni söi taas jouluna kinkkua, rosollia ja laatikoita yli kylkiensä. Jouluun kuuluvat isot ateriat ja hiukopalat, useita kertoja päivässä.
Kuva: Slotte Clas-Olav

Lännen Media kysyi Keski-Pohjanmaan keskussairaalan gastroenterologian poliklinikan osastonylilääkäriltä Ilkka Vihriälältä, voiko joulunajan ylensyömisellä saada vatsalaukkunsa tai muun ruoansulatuselimistönsä vaurioitumaan lopullisesti.

– Hetkellinen jouluähky aiheuttaa herkästi esimerkiksi närästystä tai ummetusta, mutta terve ihminen ei syömällä saa vatsaansa repeämään. Sen sijaan jos ylensyöminen jatkuu pitempään, seurauksena on ylipaino, joka taas altistaa monille eri sairauksille.

Liiallisesta joulusyömisestä johtuvat vatsavaivat ovat vain poikkeustapauksissa vaarallisia. Vihriälä kertoo, että toisinaan terveydenhuollosta haetaan apua esimerkiksi sappikivien aiheuttamiin kipuihin tai niin voimakkaaseen närästykseen, että sitä erehdytään luulemaan sydänkohtaukseksi.

Useimpien suomalaisten ruokavalio muuttuu joulun aikaan melkoisesti normiarkeen verrattuna. Vihriälän mukaan lautasmallia ei kannattaisi unohtaa juhlapyhinäkään.

– Perinteiset jouluruoat, kuten imelletyt laatikot ja majoneesipohjaiset salaatit sisältävät normaalia enemmän sokereita, suolaa ja rasvaa.

Monelta jää tuoreiden kasvisten tai vihreän salaatin syöminen suorastaan olemattomaksi, jolloin kuitujen saanti vähenee reippaasti.

Erilainen ruoka, jota myös yhtäkkiä syödään paljon tavanomaista enemmän, saa ruoansulatuksen toimimaan hitaammin ja kaasunmuodostuksen kiihtymään.

– Se tosin on aika yksilöllistä, kuinka paljon suolen bakteerikanta ilmaa tuottaa. Kun maha toimii, silloin ilmakin liikkuu.

Liikkuminen helpottaa oloa

Luonnollista ehkä, mutta seurassa röyhtäilyä tai piereskelyä ei ympäristössä aina katsota hyvällä.

Vihriälä suositteleekin lähtemään vaikka pienelle kävelylenkille, jos ilmavaivat rupeavat häiritsemään itseä tai muita.

– Eikä liikkuminen ole ollenkaan huono ajatus joulun aikaan noin muutenkaan.

Ylensyönnin aiheuttamia vaivoja voi helpoiten välttää parhaiten syömällä yksinkertaisesti vähän vähemmän. Jouluna se on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty.

Omaa ruoansulatusta voi yrittää auttaa perinteisillä keinoilla, kuten syömällä jouluun muutoinkin hyvin sopivia kuivattuja luumuja.

– Ohimenevää närästystä voi myös yrittää lievittää ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Apteekeissa on lisäksi tarjolla erilaisia kuituvalmisteita ja suolta stimuloivia laksatiiveja, joilla voi tehostaa tarvittaessa ummetuksen hoitoa. Jos närästys tai ummetus jatkuu yhtäjaksoisesti pitempään, on parempi kääntyä lääkärin puoleen.

Miksi syömme liikaa joka joulu, vaikka tiedämme, ettei se kannattaisi?

– Oletan, että kyse on perinteistä. Jouluna suomalaiset ovat aina tavanneet syödä suurella porukalla ja hyvin. Nykyaikana vain syödään arkenakin energiantarpeeseen nähden usein liikaa, ja jouluna syöminen vielä tuplaantuu vaikka vähempikin riittäisi, Vihriälä arvelee.

Yleinen vaiva

Hyvin yleinen vaiva, jonka esiintyvyys lisääntyy iän myötä. Ihmisen elintoiminnot hidastuvat hänen vanhetessaan.

Ulostekerrat vähenevät tai ulostaminen vaikeutuu. Normaalisti suoli tyhjenee 8–72 tunnin välein.

Turvotusta ja kouristelevia kipuja voi aiheuttaa myös suolitukos, joka on eri asia kuin ummetus. Suolitukos vaatii jo lääkärissä käyntiä. Suolitukoksen aiheuttajina ovat yleisimmin erilaiset kiinnikkeet tai tyrät.

Ummetus vaatii hoitoa vain, jos se aiheuttaa vaivoja. Lyhytaikaisiin vaivoihin voi saada lievitystä esimerkiksi apteekista ilman reseptiä saatavilla laksatiiveilla.

Ummetuksen syitä ovat elämäntavat, kuten liikunnan vähyys, vähäkuituinen ravinto tai riittämätön nesteensaanti. Myös tietyt sairaudet ja lääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta.

Toiminnallisia syitä ovat ärtyvän suolen oireyhtymä tai hitaan läpikulkuajan ummetus.