Sunnuntaikäräjät: Onko uusien ta­va­roi­den os­ta­mi­nen van­ha­nai­kais­ta?

Vanhat kuvat: Nap­pu­lat ovat rie­muin­neet jal­ka­pal­los­ta Oulun tur­nauk­sis­sa 1970-lu­vul­ta lähtien

Kaleva live: Katso tästä pe­rin­teis­ten Tier­na­poi­ka­kil­pai­lu­jen fi­naa­lit

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Kie­ri­kin­kan­kaan kai­vauk­sis­sa löytyi kaksi nuo­len­kär­keä

Kivikautiset nuolenkärjet löytyivät torstaina arkeologisissa kaivuksissa.

Toinen löytyineistä kärjistä on noin neljä senttiä ja toinen kaksi senttiä pitkä.
Toinen löytyineistä kärjistä on noin neljä senttiä ja toinen kaksi senttiä pitkä.

Kierikinkankaan arkeologisissa kaivauksissa löytyi viime torstaina kaksi nuolenkärkeä. Löydöt tehtiin tutkimuksen kohteena olevan kivikautisen asumuksen koillisnurkasta.

Toinen kärjistä on neljä senttiä pitkä ja valmistettu paikallisesta vihreästä sädekiviliuskeesta eli tuffiitista. Kärjessä on molemmin puolin havaittavissa kolme hiottua pintaa. Varsinainen ruotiosa ei ole säilynyt.

Toinen löytö on liki kaksi senttiä pitkä kärkikatkelma, joka on tehty kvartsista. Kärki on iskemällä valmistettu ja retusoimalla eli painelutekniikalla viimeistelty.

Kyseiseltä kaivauskohteelta on aiempina vuosina löytynyt myös harmaaliuskeesta sekä piikivestä valmistettuja nuolenkärkiä. Yhdessä löydöt kertovat siitä, kuinka monipuolista erilaisten materiaalien käyttö on kivikaudella ollut. Nuolenkärjet löytyivät samasta tutkittavasta talosta kuin viime kesän meripihkalöytö.

Tyypillisen kampakeramiikan kauteen (n. 3 500 eaa.) ajoittuvalla kivikautisella kyläalueella on tehty kaivauksia vuodesta 2006 lähtien.

Arkeologisin menetelmin pyritään selvittämään muinoin meren rannalla sijainneen kivikautisen asutuksen luonnetta. Tutkimukset jatkuvat jälleen tänä kesänä yleisökaivausten merkeissä heinäkuun 2. päivästä alkaen.

Nämä kaivaukset edustavat nykyisen Oulun kaupungin vanhinta asutusvaihetta.