Tulipalot: Oulun Top­pi­las­sa syttyi aa­mu­yöl­lä kolmas ta­hal­laan sy­ty­te­tyk­si epäilty palo

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kes­kus­tas­ta tyrmäys vih­rei­den vaih­toeh­to­bud­je­til­le: ”Mitä vih­reyt­tä tämä on?”

Vihreät julkaisi perjantaina oman vaihtoehtobudjettinsa, jossa verotus kallistuisi rikkaimpiin kymmenyksiin.

-
Kuva: Jukka Leinonen

Vihreät julkaisi perjantaina oman vaihtoehtobudjettinsa, jossa verotus kallistuisi rikkaimpiin kymmenyksiin.

Veroratkaisu kaventaisi tuloeroja, ja rikkain kymmenys menettäisi noin prosentin käytettävissä olevista tuloistaan. Vastaava osuus siirtyisi pienituloisille.

Lisäksi vihreät korottaisi kunnallisveron perusvähennystä, jotta etuuksien varassa eläville ja eläkeläisille jäisi enemmän käteen. Listaamattomien yhtiöiden osinkotulojen verohuojennuksia leikattaisiin tuntuvasti.

Vihreät painottavat maltillisempaa sopeuttamista suhteessa hallituksen esitykseen ja peruisi muun muassa kehitysyhteistyön leikkaukset.

– Kyllä tässä tulee Osmo Soininvaaraa ikävä.
Olavi Ala-Nissilä (kesk.)

Vaihtoehtobudjetissa hallituksen esittämät koulutusleikkaukset korvattaisiin vähentämällä ympäristölle haitallisia tukia. Vihreiden budjetissa vuodelle 2016 esitetyt noin 200 miljoonan koulutussäästöt korvattaisiin leikkaamalla kilometrikorvauksia ja alentamalla työmatkavähennyksiä.

Keskustan kansanedustaja ja eduskunnan tarkastusvaliokunnan varapuheenjohtaja Olavi Ala-Nissilä tyrmää vihreiden perjantaina julkaiseman vaihtoehtobudjetin. Ala-Nissilän mielestä vihreät eivät näe riittävästi Suomen talouden ongelmia, jotka ovat pitkälti rakenteellisia.

– Vihreät ei näe riittävästi tarvetta koko julkisten menojen karsimiselle vaan uskoo, että ylivelkaantumisella ja veronkorotuksilla voidaan hoitaa talous kuntoon. Mitä vihreyttä ja kestävää kehitystä tämä on? Kyllä tässä tulee Osmo Soininvaaraa ikävä, Ala-Nissilä sanoo tiedotteessaan.

Ala-Nissilän mukaan vihreiden malli saattaa rikkoa EU:n alijäämäkriteereitä, minkä vuoksi Suomi saattaisi joutua liiallisen alijäämän menettelyyn.

Keskustapoliitikon mielestä vaihtoehtobudjetti heikentäisi työnteon ja yrittäjyyden kannusteita, minkä seurauksena talouden näivettymiskierre jatkuisi.

– He siis uskovat, että Suomen talous saadaan nousuun, kun yrittäjät ja työntekijät laitetaan maksamaan lisää veroja, vaikka verotus on jo Suomessa tapissa.

Vihreiden 23.10. julkaisema vaihtoehtobudjetti (pdf)