Koronatartunnat: Qstoc­kin vai­ku­tus ko­ro­na­tar­tun­to­jen määrään näkyy ai­kai­sin­taan lop­pu­vii­kos­ta

Maastopalot: Ka­la­joen maas­to­pa­los­ta tulossa satojen tu­han­sien eurojen tappiot

Kes­kus­tan po­lii­tik­ko­jen Na­to-kom­ment­te­ja: "Missä sota käy­dään, jos Suomi kuuluu Na­toon?"

Keskustan poliitikot vastustavat Suomen liittymistä Natoon.

Muutamat kommentoijat pelkäävät, että jos Suomi liittyisi Natoon, mahdolliset puolustusliiton ja Venäjän väliset konfliktit käytäisiin Suomessa.
Muutamat kommentoijat pelkäävät, että jos Suomi liittyisi Natoon, mahdolliset puolustusliiton ja Venäjän väliset konfliktit käytäisiin Suomessa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Keskustan poliitikot vastustavat Suomen liittymistä Natoon. Vain alle seitsemän prosenttia keskustan kenttäväestä kannattaa Nato-jäsenyyttä ilman varauksia, mutta sitä vastustaa peräti 58 prosenttia keskustalaisista.

Neljännes keskustalaisista veisi Suomen Pohjois-Atlantin puolustusliittoon siinä tapauksessa, että Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä ensin tai samaan aikaan. Asia selviää Lännen Median puoluekyselystä, johon vastasi eri puolilta Suomea lähes 1 200 kunnallispoliitikkoa.

Keskustan poliitikot saivat kommentoida Nato-jäsenyyttä nimettömänä. Monien poliitikkojen mielestä optio pitää säilyttää, mutta tällä hetkellä Natoon ei kannata liittyä:

– En kannata tällä hetkellä. Omaa puolustusta voidaan parantaa. Naton jäsenmaksuihin menisi paljon rahaa, eikä siinä saavutettaisi yhtään mitään.

– Meidän ei pitäisi tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa hätiköidä. Nykyinen linja on sopiva, omaa puolustusta tulisi kehittää voimakkaasti yhteistyössä Ruotsin kanssa.

Muutamat kommentoijat pelkäävät, että jos Suomi liittyisi Natoon, mahdolliset puolustusliiton ja Venäjän väliset konfliktit käytäisiin Suomessa:

– Missä se sota käydään, jos Suomi kuuluu Natoon ja tulee sota? Luultavasti Suomen pitkällä itärajalla. Sitäkö me haluamme?

– Naton tulo Venäjän rajoille on ollut yksi kriisin syistä. Puhutaan vaikutuspiirien puolustamisesta, jota tekee niin USA, Nato kuin Venäjäkin alueillaan.

Muutamissa kommenteissa Nato-yhteistyö tyrmätään täysin:

– Jos Venäjä hyökkää Suomeen, tuskin Natosta on mitään hyötyä.

– Isäukko oli sodassa konekiväärimies, ja kerran hän perusteli, että sovussa pitäisi kyetä ryssän kanssa elämään. Oikeassa oli. Nato-jäsenyys ei asiaa muuksi muuta. Suomi on pieni valtio ryssän naapurissa, ja on sitä vastakin. Paras takuu rauhalle oli kyetä elämään ryssän kanssa sovussa. Ihan turha pullistella.

Osa keskustalaisista poliitikoista piti myös Natoon liittymistä oikeana ratkaisuna:

– Suomella on tulevaisuudessa kaksi vaihtoehtoa: itsenäinen Natoon kuuluva vapaa länsimaa tai sitten Venäjä vie meidät jossain vaiheessa.

– Venäjän johdon arvaamaton toiminta, jota osoittaa Ukrainaan suunnatut Venäjän sotilaalliset toimet, lisää sotilaallista uhkaa Suomen osalta.

– Nato-maihin ei ole koskaan hyökätty. Venäjän kehitys huolestuttaa.

Isoista puolueista Nato-kielteisiä ovat myös demarit ja perussuomalaiset. LM:n kyselyssä kaikkien kolmen puolueen kenttäväki vastustaa jäsenyyttä. Demaripoliitikoista jopa 72 prosenttia on Natoa vastaan. Perussuomalaiset on kyselyn perusteella Nato-myönteisempi puolue kuin sdp, mutta perussuomalaisistakin jäsenyyttä vastustaa yli puolet.

Hieman yllättävänä tietona voi pitää sitä, että perussuomalaisista löytyy enemmän Naton ehdottomia kannattajia kuin keskustalaisista. Heistä 13 prosenttia veisi Suomen heti Natoon ja 15 prosenttia silloin, jos Ruotsi päätyy jäsenyyden kannalle.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on useasti todennut, että puolueen tehtävänä on johdattaa Suomi Natoon.

Kyselyssä 62 prosenttia kokoomuslaisista kannattaa liittymistä varauksetta ja 22 prosenttia yhdessä Ruotsin kanssa.