Kes­kus­ta-vaa­li­räp­piä ei kuulla

Nurmijärveläinen Pikku G eli Henri Vähäkainu, 19, on haaveillut eduskuntavaaleihin lähtemisestä jo pitkän aikaa -- esteenä ollut vain ikä. Nyt hän lähtee vaaleihin sitoutumattomana keskustan listalta.

Nurmijärveläinen Pikku G eli Henri Vähäkainu, 19, on haaveillut eduskuntavaaleihin lähtemisestä jo pitkän aikaa -- esteenä ollut vain ikä. Nyt hän lähtee vaaleihin sitoutumattomana keskustan listalta.

Ensimmäinen sysäys politiikan maailmaan oli Matti Vanhasen presidentinvaalikampanja, johon Vähäkainu haluttiin mukaan tuomaan nuorekkuutta.

"Nuorten asiaa ei aja kukaan eduskunnassa. Politiikka on vanhojen ukkojen juttu, ja sen takia se ei kiinnosta nuoria. Haluan olla esimerkki muille", perustelee Vähäkainu nuorelle miehelle epätavallista valintaa.

Muusikkona hän on tehnyt kantaaottavia biisejä niin tietoisesti kuin tiedostamattaankin. "Asia, joka on ollut päällimmäisenä mielessä, purkautuu usein musiikkiin."

Vähäkainu kertoo, että keskusta-vaaliräppiä on turha odottaa, sillä hän haluaa pitää erillään musiikin ja politiikan. "Jos tekisin keskusta-biisin, olisi vaikeaa lähteä tekemään seuraavaa levyä. En halua ratsastaa muusikkoudella."

Pikku G:n fanit ovat alkuihmetyksen jälkeen antaneet positiivista palautetta. "Ihmiset on tajunneet, että on tosi makee homma, kun nuoria lähtee mukaan."

Rap-biisissä puhe on puettu viihteen muotoon, ja on se huomattavasti helpompi jakelukanava kuin monet muut. "Valitsin vielä politiikan väylän, koska silloin pääsee vaikuttamaan myös päätöksiin."

Suomi on Vähäkainusta haastava maa tehdä hiphop-musiikkia, sillä täällä ei ole gettoa, eivätkä asiat ei ole niin huonosti kuin Yhdysvalloissa. "Täällä ei voi ampua yli rahan ja kaiken materiaalin kautta. Jenkeissä kun musiikki lyö läpi, aletaan puhua vain autoista, vanteista, naisista ja rahasta."

Vaikka kunnon räppi on tehokas vaikuttaja, ei potentiaalista hiphop-kansanedustajaa nähtäisi lehtereillä räppäämässä. "Jos purkais joka paikkaan sanomaa, saattais mennä tukkoon. Musiikki on mun rentoutuskeino."

Miten tahansa Vähäkainun poliittiselle uralle käykin, yksi on varmaa: musiikkia hän tekee "hautaan asti". Pikku G: llä on suunnitelmia kolmannen levyn varalle, mutta ensin katsotaan eduskuntavaalit.