Kes­kus­kar­ta­non katto sai palaa it­sek­seen loppuun – ker­ros­ta­lon kaikki asuk­kaat siir­ret­tiin turvaan suuren tu­li­pa­lon alta Porissa

Keskuskartanona tunnetun kerrostalon yläkerrokset ja katto peittyivät tulimereen keskiviikkona alkuillasta.

Keskuskartanona tunnettu kerrostalo Porin keskustassa palaa edelleen. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat alkuillasta ilmiliekeissä. Ylimmässä kerroksessa on lähinnä asuntoja.
Keskuskartanona tunnettu kerrostalo Porin keskustassa palaa edelleen. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat alkuillasta ilmiliekeissä. Ylimmässä kerroksessa on lähinnä asuntoja.

Keskuskartanona tunnetun kerrostalon yläkerrokset ja katto peittyivät tulimereen keskiviikkona alkuillasta. Satakunnan pelastuslaitos päätti puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

Porin Keskuskartanon palo on saatu pääosin sammutettua, kertoo STT. Palon sammuttamisessa on siirrytty jälkivartiointivaiheeseen.

Sammutustyöt jatkuivat keskiviikkona illalla useita tunteja Porissa Keskuskartanona tunnetun korkean kerrostalon ympäristössä. Tulipalon ei ole kerrottu aiheuttaneen henkilövahinkoja.

Kaikki yhdeksänkerroksisen talon asukkaat saatiin evakuoitua pari tuntia tulipalon havaitsemisesta ja heidät siirrettiin palopaikalta hotellimajoitukseen Yyteriin. Savusukeltajat varmistivat yleisavainten avulla, että kerrostalon asunnoissa ei enää ollut ketään.

Satakunnan pelastuslaitos sai tiedon kerrostalon yläkerroksissa roihuavasta tulipalosta puoli kuuden aikaan illalla. Yhdeksänkerroksisen talon ullakko ja kattorakenteet olivat jo alkuillasta ilmiliekeissä.

Keskuskartanon ylimmissä kerroksissa on ullakon lisäksi lähinnä asuntoja. Kerrostalon alakerroksissa, katutasossa on ravintola sekä useita liikehuoneistoja.

Ylipaineistus estää tulipalon etenemisen

Palokunta sammutti liekeissä olevan talon kattorakenteita useita tunteja nosturi apunaan.

Pelastuslaitos päätti kuitenkin puoli yhdeksän aikaan illalla, että talon katon annetaan palaa itsekseen hillitysti loppuun.

– Keskuskartanossa on hyvät rakenteet talon ylimpiin kerrosten asuntoihin. Suunnitelmissamme on antaa sen palaa itsekseen loppuun, jotta saataisiin asuntoja ja omaisuutta säästettyä, kertoo Tiina Kielinen Satakunnan pelastuslaitoksen johtokeskuksesta.

Pelastuslaitoksen taktiikkana on ullakon hallittu poltto, jolla pyritään mahdollisimman pieniin vesivahinkoihin. Porrashuoneet ylipaineistetaan ja kerrostalon ylimmät asunnot varmistetaan, jottei tulipalo ei pääsisi leviämään niihin.

Silminnäkijät uskovat, ettei talosta jää jäljelle mitään

Silminnäkijöiden mukaan tulipalo vaikutti sellaiselta, että on myös täysin mahdollista ettei muutaman vuosikymmenen ikäisestä kerrostalosta ole aamun valjetessa enää mitään jäljellä.

Kerrostalon katto oli kaikessa kuumuudessa nopeasti mennyttä ja ullakko tuhoutui käytännössä täysin vain muutaman tuntia tulipalon syttymisen jälkeen.

Keskuskartanon massiivista tulipaloa oli sammuttamassa noin 20 pelastuslaitoksen yksikköä, tulipalopaikalla oli myös poliisin partioita ohjaamassa liikennettä ja useita ensihoidon ambulansseja.

Satakunnan pelastuslaitos on vedonnut ihmisiin, että he välttäisivät turhaa liikkumista Porin keskustassa, Satakunnan-, Itsenäisyyden- ja Presidentinpuistokatujen välisellä alueella.