Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Jääkiekko: Kärpät otti viimein en­sim­mäi­sen kolmen pisteen voit­ton­sa

Oikeudenkäynnit: Hii­ro­sen hen­ki­ri­kok­ses­ta syy­tet­ty mies vyö­ryt­ti oi­keu­des­sa syytä toisen nis­koil­le

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kes­kei­nen il­mas­to­ta­voi­te lienee jo ka­ran­nut kä­sis­tä, ja se tekee läm­pö­ti­lo­jen nousun jar­ru­tuk­sen entistä kii­rel­li­sem­mäk­si

Egyptin ilmastokokouksessa haluttiin pitää kiinni lämpötilan nousun rajaamisesta 1,5 asteeseen. Se voi olla jo mahdotonta. Silti maailmanlaajuisia torjuntatoimia pitää kiihdyttää ja varautua sopeutumaan ilmaston pysyvään muutokseen.

Egyptin Sharm el-Sheikhissä pidetyn YK:n ilmastokokouksen loppumetrit etenivät perjantaina siten kuin on aiemmissakin kokouksissa nähty. Isoimpien päätösten teko näytti venyvän viimeisen kokouspäivän yli.

Syy on ymmärrettävä. Vaikka ilmastonmuutoksen hillinnän tarve tunnustetaan laajasti, taakanjaosta käytiin taas ankaraa kamppailua. Taakanjako tarkoittaa muun muassa ilmastotoimien rahoitusta ja kohdistumista maiden kesken.

Egyptin ilmastokokouksessa vaadittiin suurimpia hiilidioksidin päästäjiä maksamaan "ilmastovelkansa" ilmastonmuutoksesta eniten kärsineille maille.
Egyptin ilmastokokouksessa vaadittiin suurimpia hiilidioksidin päästäjiä maksamaan "ilmastovelkansa" ilmastonmuutoksesta eniten kärsineille maille.
Kuva: KHALED ELFIQI

Tuhansien osallistujien jättikokouksiin on helppo suhtautua kyynisesti. Vastakysymys on, miten muulla tavoin tavoitteista voidaan maiden kesken sopia. Varsinainen ongelma on se, miten lupaukset muutetaan toimiksi kokousten jälkeen.

Ja juuri toimia tarvitaan. Se, mikä Suomessa näkyy vielä lisääntyvinä hellepäivinä ja leutoina talvina, merkitsee jo jossain muualla hirmumyrskyjä, tuhotulvia tai ennennäkemätöntä kuivuutta.

Esimerkiksi Pakistan on tänä vuonna kärsinyt sekä ankarasta kuivuudesta että ennennäkemättömistä monsuunisateista. Euroopassa viime kesän ennätyskuumuus kuivatti jokia ja taivutti ratakiskoja.

Näitäkin esimerkkejä voi väittää yksittäisilmiöiksi, mutta lämpötilojen mitattua nousua pitkällä jaksolla ei voi.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.